Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Λύθηκε το μυστήριο του ηλιακού στέμματοςΤο στέμμα (corona) στην Αστρονομία είναι γνωστό ως το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου ή άλλων άστρων.

Το ηλιακό στέμμα είναι πολύ θερμότερο (περίπου 200 φορές) από την ορατή επιφάνεια του Ηλίου

Το λεγόμενο «Πρόβλημα Θέρμανσης Στέμματος» δηλαδή το πώς γίνεται το στέμμα του Ήλιου να είναι θερμότερο από την επιφάνεια του άστρου, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους αστροφυσικούς από το 1939. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έλυσαν το μυστήριο.
Η ατμόσφαιρα του Ηλίου έχει θερμοκρασία 1.000.000 βαθμούς Κελσίου, όμως θερμαίνεται από την επιφάνειά του άστρου η οποία έχει θερμοκρασία μόλις 5.500 βαθμούς.
Η κατάσταση αυτή, αποτελούσε για χρόνια πονοκέφαλο στους αστροφυσικούς και παραβιάζει τους νόμους της Θερμοδυναμικής, αφού αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να εξηγήσουν πώς ένα «κρύο» στρώμα θερμαίνει ένα άλλο το οποίο όμως βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία.
Στη λύση του μυστηρίου έφτασαν πρόσφατα ερευνητές από το τμήμα Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας ότιη απάντηση βρίσκεται στα μαγνητικά κύματα.
Συγκεκριμένα, οι Δρ. Μάικλ Χαν και Δρ. Ντάνιελ Γουλφ Σάβιν, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μαγνητικά κύματα σε μια τρύπα των πόλων του Ηλιακού Στέμματος παράγουν αρκετή ενέργεια για να θερμάνουν ολόκληρο το στέμμα.
Οι Χαν και Σάβιν ανέλυσαν στοιχεία από το Φασματόμετρο Υπεριώδους Απεικόνισης που βρίσκεται στον ιαπωνικό δορυφόρο Hinode και χρησιμοποίησαν τις παρατηρήσεις από την τρύπα του στέμματος, μιας περιοχής του Ήλιου όπου τα μαγνητικά πεδία βγαίνουν από την ηλιακή επιφάνεια και εκτείνονται στο διαπλανητικό χώρο.
Οι επιστήμονες στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το φαινόμενο είχαν αρχικά καταλήξει σε δύο κυρίαρχες θεωρίες για να εξηγήσουν αυτό το μυστήριο.
Η μία αποδίδει την θέρμανση στους βρόχους του μαγνητικού πεδίου , που απλώνονται σε όλη την ηλιακή επιφάνεια και μπορεί να σπάσουν και να απελευθερώσουν την ενέργεια.
Η δεύτερη θεωρία αποδίδει τη θέρμανση στα κύματα που προέρχονται από την επιφάνεια του Ήλιου, τα οποία φέρουν μαγνητική ενέργεια και την εναποθέτουν στο στέμμα. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτές οι διαδικασίες συμβαίνουν συνεχώς στον Ήλιο.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να καθορίσουν ποιος από τους δύο μηχανισμούς απελευθερώνει επαρκή ενέργεια για να θερμάνει το στέμμα σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο οι παρατηρήσεις των Χαν και Σάβιν δείχνουν ότι τα μαγνητικά κύματα είναι η απάντηση.http://www.apocalypsejohn.com/