Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Κομμάτια από τον Άρη στη Γη; Το Curiosity επιβεβαίωσε τη προέλευση των μετεωριτών


Κομμάτια από τον πλανήτη Άρη στη Γη;
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας κι όμως είναι πραγματικότητα, αφού πρόσφατα το Curiosity ολοκλήρωσε τη μελέτη των πετρωμάτων του πλανήτη και διαπιστώθηκε ότι είναι ακριβώς ίδια με κομμάτια μετεωριτών που έχουν πέσει κατά καιρούς στη Γη.

Η διαπίστωση στηρίζεται σε μία υψηλής ακρίβειας μέτρηση των δύο μορφών του αερίου Αργού – Argon 36 και Argon 38 – η οποία έγινε με το σύστημα ανάλυσης δειγμάτων (SAM) του Curiosity.
Αυτά τα ισότοπα του αργού υπάρχουν φυσικά σε όλο το ηλιακό σύστημα. Ωστόσο στον Άρη η αναλογία ελαφρών και βαρέων ισοτόπων είναι παράδοξη, αφού η ατμόσφαιρα του πλανήτη χάθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, παρασέρνοντας μαζί της στο διάστημα και τα ελαφρύτερα ισότοπα, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα του Άρη να είναι εμπλουτισμένη με το βαρύτερο Argon 38.
Η μελέτη των κομματιών των μετεωριτών, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα, τις διαδικασίες με τις οποίες ο Άρης μεταμορφώθηκε από έναν πλανήτη πλούσιο σε νερό και οξυγόνο, όπως ο δικός μας, σε μία τεράστια αφιλόξενη κόκκινη έρημο.http://www.apocalypsejohn.com/