Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους

perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους Έθνη ολόκληρα ανά τον κόσμο, δροσίζονται ή ζεσταίνονται με μια κούπα τσάι σε καθημερινή βάση και ο κάθε λαός έχει δώσει στο ρόφημα το δικό του χαρακτήρα.
Από το αλμυρό τσάι των μοναχών του Θιβέτ μέχρι το παγωμένο τσάι με γλυκάνισο της Ταϊλάνδης οι γεύσεις είναι πολλές, ιδιαίτερες και κάποιες φορές… «πικάντικες». Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο, μέσα από τις συνήθειες και τις παραδόσεις των φυλών της γης σχετικά με το αγαπημένο ρόφημα, το τσάι.
Ρωσία
Το ρωσικό τσάι παραδοσιακά φτιάχνεται σε ειδικό σκεύος με την ονομασία σαμοβάρι, που είναι ένα δοχείο μέσα στο οποίο βράζει το νερό, ενώ στην κορυφή του υπάρχει άλλο ένα δοχείο, στο οποίο είναι συγκεντρωμένα τα βότανα του τσαγιού. Κατά το σερβίρισμα, οι ντόπιοι βάζουν όσο θέλουν από το τσάι στο φλτζάνι τους και προσθέτουν στη συνέχεια το βρασμένο νερό.
Θιβέτ
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Μπορεί οι Δυτικοί να μην συνδυάζουμε το βούτυρο με το τσάι, αλλά οι Θιβετιανοί κάνουν ακριβώς αυτό. Στο Θιβέτ, το τσάι αναμιγνύεται με βουβαλίσιο βούτυρο και λίγο αλάτι. Αυτή η λιπαρή και αλμυρή «έκδοση» του αφεψήματος θεωρείται ιδανική και άκρως δυναμωτική λύση για τη ζωή στα παγωμένα υψόμετρα των Ιμαλαΐων.
Μαγκρέμπ
Όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί ή ξέρουν λίγα πράγματα για το Μαρόκο, γνωρίζουν τη σημασία του τσαγιού μέντας στην κουλτούρα της Βορείου Αφρικής: ένα μίγμα από πράσινο τσάι και φύλλα μέντας, σερβιρισμένο με πολλή ζάχαρη, σε λεπτεπίλεπτα ποτήρια. Και μην διανοηθείτε να αρνηθείτε την προσφορά ενός ποτηριού με τσάι, γιατί θα χαρακτηριστείτε το λιγότερο… αγενείς.
Ταϊβάν
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Το αφρίζον τσάι της Ταϊβάν μπορεί να μην ταιριάζει με τα δικά μας γούστα, αλλά από τη δεκαετία του ‘80 που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα, έγινε από τα δημοφιλέστερα ποτά της και έχει φτάσει πια να πωλείται και σε χώρες έξω από την Ταϊβάν (γνωστό και ως bubble tea). Το παγωμένο τσάι φτιάχνεται με φρούτα ή γάλα και μια κουταλιά γεμάτη με μπάλες tapioca από ένα συγκεκριμένο φυτό, οι οποίες είναι και το στοιχείο που κάνει αυτό το τσάι τόσο ιδιαίτερο…
Χονγκ – Κονγκ
Το πιο «λάγνο» τσάι θα το πιείτε σίγουρα στο Χονγκ – Κονγκ και θα το ζητήσετε ως «τσάι του καλσόν με γάλα». Το τσάι, που είναι ένα μίγμα μαύρου τσαγιού με συμπυκνωμένο γάλα, παίρνει το όνομά του, από το σακουλάκι του τσαγιού μέσα από το όποιο φιλτράρονται τα φύλλα του και μοιάζει με λινάτσα. Και στο Χονγκ – Κονγκ, απ’ ότι φαίνεται, το καλσόν μοιάζει με… λινάτσα.
Ιαπωνία
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Το τσάι στην Ιαπωνία δεν είναι μονάχα ένα αφέψημα αλλά παράδοση ετών. Το πράσινο τσάι, που είναι το συνηθέστερο ή αλλιώς η σκόνη matcha, συνοδεύεται από τελετουργικό, στο οποίο είτε παρακολουθείς είτε συμμετέχεις ο ίδιος και κατάγεται από τις βουδιστικές παραδόσεις.
Αμερικανικές πολιτείες του Νότου
Το ζεστό κλίμα του αμερικανικού Νότου, «αναγκάζει» τους ντόπιους, εδώ και χρόνια (η παλαιότερη αναφορά φτάνει μέχρι το 1879) να καταναλώνουν παγωμένο τσάι παρά ζεστό. Προτιμώνται περισσότερο οι γλυκές εκδοχές με μπόλικη ζάχαρη και πάγο.
Νότια Ασία
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Το αρωματικό masala chai, λέγεται ότι καθιερώθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας, τα χρόνια μεταξύ 1858 και 1947, όταν οι άποικοι, ενθάρρυναν τους αυτόχθονες να πίνουν τσάι. Έκτοτε, οι ντόπιοι πρόσθεσαν λίγο παραπάνω ζάχαρη, λίγο παραπάνω γάλα και μερικά από τα αγαπημένα τους μπαχαρικά και σήμερα καταναλώνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ασίας.
Κίνα
Ο μύθος θέλει τον Κινέζο Αυτοκράτορα Shennong, να ανακαλύπτει το τσάι, όταν το 2.737 π.Χ. ένα φύλο τσαγιού έπεσε στην κούπα του που ήταν γεμάτη με ζεστό νερό. Είτε αυτό είναι ένας μύθος, είτε η πραγματικότητα, το τσάι στην Κίνα πια θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης και καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μεγάλη Βρετανία
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Η αλήθεια είναι ότι για τη διάσημη αγγλική συνήθεια υπεύθυνοι είναι οι Κινέζοι. Ιστορικές αναφορές για κατανάλωση τσαγιού στην περιοχή της Αγγλίας, καταγράφονται ακόμα από το 1660 και έκτοτε οι Άγγλοι έχουν καταφέρει να καταναλώνουν πάνω από 120.000.000 φλτζάνια τσαγιού την ημέρα. Το εθιμοτυπικό του μάλιστα, επιτάσσει πλήρη αφοσίωση και παράλληλη κατανάλωση αλμυρών και γλυκών σνακ που σερβίρονται σε τρίπατο δίσκο.
Ινδία
Μπορεί όταν σκεφτόμαστε τη λέξη «τσάι», η επόμενη λέξη για τους περισσότερους να είναι «Αγγλία», αλλά αυτό είναι απλά δείγμα ελλειμματικής γνώσης. Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού στον κόσμο είναι η Ινδία και εκεί μπορείτε να αγοράσετε το «chai» (όπως λέγεται στην Ινδία) σε εξειδικευμένα σημεία πώλησης.
Ταϊλάνδη
perierga.gr - 12+1 διεθνείς εκδοχές του τσαγιού και οι παραδόσεις τους
Η βάση του παραδοσιακού ταϊλανδέζικου τσαγιού είναι το μαύρο τσάι. Το εθνικό τσάι πίνεται παγωμένο, με ζάχαρη, συμπυκνωμένο γάλα και καρυκεύματα, όπως είναι ο γλυκάνισος.
Πακιστάν
Στο Πακιστάν, πίνουν μαύρο αλλά και πράσινο τσάι, αλλά το ρόφημα που τραβάει την προσοχή είναι σίγουρα το Noon Chai. Το Noon Chai έχει ροζ χρώμα και φτιάχνεται με γάλα, φιστίκια, αμύγδαλα και μπαχαρικά που έρχονται από την ιστορική περιοχή του Κασμίρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου