Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Με κώνο στο κεφάλι προτιμούν τον Δούκα του Ουέλινγκτον

Perierga.gr - Με κώνο στο κεφάλι προτιμούν τον Δούκα του Ουέλινγκτον!Πάνω από 10.000 Σκωτσέζοι υπέγραψαν αίτηση που ζητούν από τις δημοτικές αρχές της Γλασκώβης να μην προχωρήσουν στο σχέδιο τους να αφαιρέσουν τον πορτοκαλί κώνο της τροχαίας που εδώ και 30 χρόνια… στεφανώνει τον έφιππο ανδριάντα του Δούκα του Ουέλινγκτον.

Οι δημοτικοί άρχοντες ματαίωσαν το σχέδιο, καθώς το αίτημα «Σώστε τον κώνο του Ουέλινγκτον» συγκέντρωσε 10.631 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες.
Οι αιτούντες ισχυρίζονταν ότι ο φωσφορίζων κώνος, που έκανε την εμφάνισή του στο κεφάλι του Δούκα μια νύχτα, μετά από μια κρασοκατάνυξη, έχει πλέον μετατραπεί σε διακριτικό έμβλημα της πόλης και σύμβολο του ιδιαίτερου χιούμορ των κατοίκων της.
Ο δήμος σκόπευε να υπερυψώσει τη βάση του αγάλματος σε μια προσπάθεια να αποτρέψει όσους σκαρφαλώνουν επάνω του για να βάλουν τον κώνο στο κεφάλι του νικητή της μάχης του Βατερλό, κάθε φορά που ο άνεμος ή κάποιος δημοτικός υπάλληλος τον αφήνουν ασκεπή.
Οι δημοτικές αρχές υποστήριζαν ότι το «αστείο» αυτό αμαυρώνει την εικόνα της πόλης. Επιπλέον, η διαρκής ενασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων με την αφαίρεση του κώνου, έως και 100 φορές ετησίως, στοιχίζει 10.000 λίρες το χρόνο.
Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου Μπράιαν Ντέβις δήλωσε στο BBC ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να φροντίσει για την ασφάλεια του κοινού» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι εννοεί.
Πολλοί επισκέπτες της πόλης δεν αντιλαμβάνονταν αμέσως το αστείο, αλλά νόμιζαν ότι ο κώνος της τροχαίας στο κεφάλι του ορειχάλκινου ανδριάντα αποτελούσε ένα είδος σκόπιμης «εικαστικής παρέμβασης» και αυτό διότι το άγαλμα βρίσκεται έξω ακριβώς από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκόβης.http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου