Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οι μυστηριώδεις τροχοί της Ιορδανίας


Είναι σε αριθμό χιλιάδες και εκτείνονται σε μια περιοχή από τη Συρία προς τη Σαουδική Αραβία. Μπορεί να τα δει κανείς μόνο από τον ουρανό και είναι σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τι είναι οι τροχοί της Ιορδανίας, και γιατί τους κατασκεύασαν;


Θεωρούνται από τους αρχαιολόγους, της Μέσης Ανατολής πιο διάσημοι και από τις γραμμές της Nazca στην έρημο του νότιου Περού.
Τώρα, με τη βοήθεια της δορυφορικής χαρτογράφησης και αεροφωτογραφιών στην Ιορδανία, οι ερευνητές μαθαίνουν νέες πληροφορίες για τα μυστηριώδης σχήματα, που φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους σε ένα πολύ αρχαίο παρελθόν.
Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στη μελέτη των κυκλικών κατασκευών "Wheels of Stone" τις υπολογίζουν σε χιλιάδες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σχέδια, και ένα πράγμα από κοινού, να εμφανίζονται ως κύκλοι με ακτίνες στο κέντρο.
Οι πέτρινες κατασκευές που βλέπουμε στην Ιορδανία είναι πολύ περισσότερες και πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις γραμμές στην Nazca λέει ο David Kennedy , συντονιστής της έρευνας της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Η μελέτη του Kennedy αποκαλύπτει ότι οι τροχοί αυτοί αποτελούν μέρος μίας ποικιλίας δομών οι οποίες καταλαμβάνουν έναν τεράστιο χώρο και οι οποίες αποτελούνται από τοιχώματα και μυστηριώδη στοιχεία που τρέχουν για εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε προφανή πρακτική χρήση.
Ο μόνος τρόπος για να παρατηρήσετε αυτούς τους μυστηριώδεις τροχούς, είναι από ψηλά και όχι από το έδαφος που είναι σχεδόν αόρατοι. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχουν περπατήσει σε αυτές τις περιοχές, χωρίς να γνωρίζουν πάντα την ύπαρξη αυτών των δομών, "λέει ο Kennedy.
Οι αρχαιολόγοι μελετώντας τους την εποχή προ Google Earth είχαν σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι ερείπια σπιτιών ή νεκροταφείων, αλλά καμία από αυτές τις ερμηνείες δεν φαίνεται να ισχύει, προσθέτει. Για τον ίδιο φαίνεται να υπήρχε μία ανάγκη στους ανθρώπους, σαν ένα είδος υποχρέωσης για λόγους πολιτισμικής συνέχειας, να δημιουργούν αυτές τις κυκλικές κατασκευές.
Παρόμοιες κατασκευές έχουν εντοπισθεί από την ομάδα του David Kennedy στη Σαουδική Αραβία αν και τα σχήματα εκεί είναι διαφορετικά: Μερικά είναι ορθογώνια ενώ άλλα είναι μεν κυκλικά αλλά έχουν δύο ακτίνες, που συχνά πάντως είναι ευθυγραμμισμένες προς την ανατολή του ηλίου. Αντίθετα όμως οι τροχοί της Ιορδανίας και της Συρίας δεν φαίνεται να σχετίζονται με αστρονομικά φαινόμενα.
Μερικοί απ 'αυτούς φαίνεται να χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και 9000 χρόνια πριν, ενώ οι νεότεροι θα μπορούσαν να είναι πριν από 2000 χρόνια.
Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα παραμένει ως προς την πραγματική χρήση αυτών των ασυνήθιστων δομών, και το πραγματικό μυστήριο είναι πως κατασκεύασαν στο έδαφος αυτές τις αόρατες δομές οι οποίες φαίνονται μόνο από ψηλά.
Ενδιαφέρον έχει εξάλλου η άποψη της καθηγήτριας Φυσικής στο Πολυτεχνείο του Τορίνο Amelia Sparavigna, η οποία λέει, ότι οι κατασκευές αυτές μπορεί να αναφέρονται ως «γαιογλυφικά», όπως και οι Γραμμές Νάζκα. «Αν λάβουμε υπόψη, γενικότερα, ότι οι κύκλοι από πέτρα ήταν χώροι λατρείας των προϊστορικών ανθρώπων ή θέσεις για τελετουργίες που συνδέονται με αστρονομικά γεγονότα ή με τις εποχές, θα μπορούσε να σχετίζονται με τα γαιογλυφικά της Νάζκα. Ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός, αλλά η λειτουργία θα μπορούσε να είναι η ίδια», λέει.http://www.apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου