Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο πρόγονος των ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ (Drones)



Ο πρόγονος των ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις μητροπόλεις του δυτικού κόσμου ως μέσο παρακολούθησης, είχε ήδη συλληφθεί ως ιδέα και υλοποιηθεί το 1916.


Τότε ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και κασσίτερο, τώρα όμως φέρουν πάνω τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, ένας στρατιωτικός επιστήμονας κατασκεύασε μία «εναέρια τορπίλη» σχεδιασμένη να φέρει εκρηκτικά με στόχο την καταστροφή των θανατηφόρων Ζέπελιν που επιχειρούσαν βομβαρδισμούς πάνω από τη νότια Αγγλία.
Ο καθηγητής Άρτσιμπαλντ Λόου, ένας τυπικός εκκεντρικός επιστήμονας της εποχής, παρόλο που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στη ζωή του με την αεροναυπηγική, κατάφερε να κατασκευάσει ένα μονοπλάνο από ξύλο και κασσίτερο, χρησιμοποιώντας τα κάτω φτερά ενός κανονικού αεροπλάνου και μία υπερμεγέθη προπέλα την οποία κινούσε μία μηχανή ισχύος 35 αλόγων, ενώ η πλοήγησή του επιτυγχανόταν μέσω ενός απλού συστήματος ραδιοελέγχου (πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά).
Το τηλεκατευθυνόμενο «αεροπλανάκι» του Λόου τελικά αποδείχθηκε δύσκολο να ελεγχθεί κατά την πρώτη του πειραματική πτήση, προσκρούοντας στο έδαφος μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά την εκτόξευσή του από ένα μικρό φορτηγό μέσω υδροπνευματικού καταπέλτη.
Τα σημερινά τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα ρομπότ έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο διάστημα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του 2ου πολέμου του Κόλπου, μεταδίδοντας τηλεοπτικές εικόνες πίσω στους τηλεχειριστές τους.http://www.apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου