Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Mια πυρόσβεση που δεν έχετε ξαναδεί [Βίντεο ανάλυσης 4Κ στα 1000 καρέ]

Σίγουρα οι περισσότεροι ανάμεσά μας, κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια θα έχουμε τραβήξει μια ψηφιακή φωτογραφία.

Είτε με κάποιο κινητό τηλέφωνο ή μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είτε ακόμα και την κάμερα ενός tablet υπολογιστή. Από την έλευση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και κινητών τηλεφώνων που διέθεταν αξιόλογη ψηφιακή κάμερα, αναγκαστικά οι καταναλωτές άρχισαν να μαθαίνουν τι εστί Pixel, Mega Pixel, καθώς και «ρυθμός καρέ ανά δευτερόλεπτο» (Frames per Second).
Με πολύ απλά λόγια, ως Pixel ονομάζεται η «κουκκίδα» που σχηματίζεται όταν διασταυρώνονται οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές που απαρτίζουν μια εικόνα. Έτσι, όταν λέμε ότι «αυτή η φωτογραφία έχει ανάλυση 1920x1080», ουσιαστικά εννοούμε ότι απαρτίζεται από 1920 κάθετες και 1080 οριζόντιες γραμμές – εκεί που διασταυρώνονται λοιπόν, δημιουργείται μια κουκκίδα ή όπως είναι το πιο σωστό, ένα «εικονοστοιχείο» εκ του αγγλικού «Picture Element», εν συντομία Pixel.
Κάνοντας λοιπόν τον πολλαπλασιασμό αυτών των γραμμών, λαμβάνουμε τον αριθμό 2.073.600, που είναι τα εκατομμύρια Pixel, από τα οποία απαρτίζεται η εικόνα μας. Για ευκολία λόγου, όταν είμαστε στην κλίμακα των εκατομμυρίων Pixel, αναφερόμαστε σε αυτά ως «Mega Pixel» - έτσι, στο παράδειγμά μας η εικόνα διαθέτει 2 MegaPixel (ή αλλιώς «MP»).
Όσο αφορά τον ρυθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο, ή όπως το γνωρίζουν οι νεότεροι «Frames per Second» (fps), τι ακριβώς σημαίνει; Είναι πολύ απλό, αρκεί να θυμηθούμε ότι ένα «βίντεο», στην πραγματικότητα είναι συρραφή πολλαπλών φωτογραφιών (καρέ), που έχουν συλληφθεί με πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
Έτσι, όταν λέμε «βίντεο των 25 fps και διάρκειας 2 λεπτών της ώρας», εννοούμε ότι προβάλλεται στην οθόνη μας μια συρραφή 25 φωτογραφιών «φωτογραφιών» ανά δευτερόλεπτο, επί δύο λεπτά συνεχόμενα. Ήτοι, 120 δευτερόλεπτα (2 λεπτά) της ώρας x 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο = 3.000 καρέ.
Γιατί όμως τα αναφέρουμε όλα αυτά; Για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό παραγωγής ενός βίντεο, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο της υπερ-κάμερας «Phantom Flex4K». Αυτή η νέα υπερ-κάμερα, έχει τη δυνατότητα να συλλάβει βίντεο ανάλυσης 4960 x 2160 και στα...(κρατηθείτε) 1000 καρέ ανά δευτερόλεπτο!
Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μιλάμε για μια «απλή» κάμερα, αλλά ένα τεχνολογικό «τέρας» απίστευτης υπολογιστικής δύναμης, που δημιουργεί λήψεις 4K ανάλυσης, με απαράμιλλη λεπτομέρεια, ενώ χάρη στον υψηλό ρυθμό των 1000 fps, η «αργή ταχύτητα» (slow motion) ξεπερνά κάθε φαντασία.
Για να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες της Phantom Flex4K, ο σκηνοθέτης Μπρένταν Μπέλομο και ο κινηματογραφιστής Γκρέγκ Γουίλσον, τράβηξαν ένα βίντεο «αργής κίνησης», το οποίο μας δείχνει τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας πυρόσβεσης. Για τις ανάγκες βέβαια του φιλμ, η φωτιά και οι πυροσβέστες δεν είναι αληθινή κατάσταση πυρκαγιάς, καθώς τα πάντα είναι προ-σχεδιασμένα (ή σκηνοθετημένα αν προτιμάτε), όντας οι εστίες φωτιάς πλήρως ελεγχόμενες, ενώ οι πυροσβέστες είναι εκπαιδευμένοι ηθοποιοί.
Εντούτοις, ο «πρωταγωνιστής» είναι η κάμερα Phantom Flex4K, που καταφέρνει να απαθανατίσει σε πάρα πολύ αργή κίνηση το λίκνισμα της φωτιάς και το νερό που εκτοξεύεται από τις μάνικες των πυροσβεστών (ακόμα και οι μικρο-σταγόνες). Το μοναδικό «μελανό» σημείο της υπερ-κάμερας, όπως θα έχετε φανταστεί ήδη, είναι σαφώς η τιμή της, η οποία (ανάλογα το μοντέλο ή/και τα παρελκόμενα) κυμαίνεται μεταξύ 99.000 – 120.000 δολαρίων...
http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου