Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η Κοιλάδα των Χιλιάδων Καπνών

Στις 6 Ιουνίου του 1912, μετά από πέντε ημέρες ισχυρών σεισμών στη χερσόνησο της Αλάσκα, συνέβη μια από τις πιο τεράστιες εκρήξεις του 20ου αιώνα από ένα προηγουμένως άγνωστο γεωλογικό σχηματισμό που ονομάζεται Novarupta, στα λατινικά η «νέα έκρηξη».

Για 60 ώρες η έκρηξη έστελνε στάχτη και πέτρες στον ουρανό μέχρι και σε ύψος 30 χλμ και ο ουρανός σκοτείνιασε πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του βορείου ημισφαιρίου.
Καθώς τα εκτινασσόμενα υλικά έπεφταν στην κοιλάδα κάλυψαν μια έκταση 100 τετ. χλμ με τέφρα μέχρι σε βάθος 200 μέτρων.
Η τέφρα έφτασε τα 60 εκατοστά σε ύψος στο γειτονικό νησί Kodiak, που απέχει 185 χλμ μακριά, και οι καπνοί παρήγαγαν όξινη βροχή 600 χλμ μακριά, μέχρι την Καλιφόρνια και το Κολοράντο.
Η ομίχλη σε μεγάλο υψόμετρο μείωσε κατά 10% τη θερμότητα του ήλιου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1912.
valley-ten-thousand-smokes-2
4 χρόνια αργότερα, όταν το National Geographic Society έστειλε τον Robert F. Griggs να καλύψη την ιστορία, βρήκε την κοιλάδα καλυμμένη από ατμούς που εκλύονταν από χιλιάδες ρωγμές. Το απίστευτο θέαμα τον ώθησε να ονομάσει την κάποτε ζωντανή κοιλάδα «Η Κοιλάδα των 10.000 Καπνών«.
valley-ten-thousand-smokes-3
Τώρα, 100 χρόνια αργότερα, οι περισσότερες από τις ατμίδες έχουν εξαφανιστεί και η κοιλάδα δεν είναι γεμάτη με καπνό, αλλά τα σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι ορατά στους κοντινούς λόφους. Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1960 για την εκπαίδευση των αστροναυτών στην προσγείωση στο εκφορτώσεις φεγγάρι.
Το Novarupta είναι από μόνο του ένας απίστευτος τόπος στο πάτωμα της κοιλάδας και ανεβαίνει μόλις 65 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της. Όταν οι εξερευνητές μπήκαν για πρώτη φορά στην κοιλάδα ήταν μια από τις πιο καυτές περιοχές.
valley-ten-thousand-smokes-4
Ο Griggs τηγανίζει μπέικον πάνω από μια καυτή οπή στην Κοιλάδα, 1916, National Geographic Society
Κατά τη διάρκεια της έκρηξης μια μεγάλη ποσότητα μάγματος βγήκε από τους θαλάμους με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κορυφής ενός ηφαιστείου, του όρους Κατμάι, περίπου 10 χλμ μακριά από το Novarupta.
Η κατάρρευση δημιούργησε κρατήρα με διάμετρο περίπου δύο μίλια και πάνω από 800 μέτρα βάθος. Οι πρώτοι ερευνητές υπέθεσαν ότι υπεύθυνο για την έκρηξη ήταν το Κατμάι. Μόλις το 1950 ανακαλύφθηκε η αληθινή πηγή της έκρηξης.
Ο θόλος της λάβας του Novarupta σήμερα
valley-ten-thousand-smokes-5http://apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου