Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μία άκρως ιδιότυπη έκθεση: Το μουσείο πτωμάτων του Δρ. Θάνατου στο Βερολίνο [Εικόνες]

Με δικαστική απόφαση ξεκίνησε η λειτουργία μίας άκρως ιδιότυπης έκθεσης σε μουσείο του Βερολίνου, στην οποία τα εκθέματα συμπεριλαμβάνουν 20 πτώματα αλλά και ανθρώπινα όργανα.

Πρόκειται για «έμπνευση» του αμφιλεγόμενου Γερμανού επιστήμονα και ανατόμου Γκίντερ φον Χάγκενς, γνωστού και ως «Δρ. Θάνατος».
Ο Δρ. Θάνατος είναι γνωστός για τη συντήρηση ανθρώπινων σωμάτων σε ύλη που μοιάζει με πλαστικό και την δημόσια έκθεσή τους, διαδικασία που ονομάζεται «πλαστινοποίηση».
Για τον φον Χάγκενς η διαδικασία της πλαστινοποίησης έχει στόχο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να δείξει το θαύμα της ανθρώπινης ανατομίας και τον τρόπο λειτουργίας της.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, πριν από ένα μήνα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου, αφού μελέτησε και απέρριψε τις αντιρρήσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας, έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στον φον Χάγκενς να ανοίξει μία μόνιμη έκθεση στην Alexanderplatz και πιο συγκεκριμένα στον «Πύργο Τηλεόρασης» του Βερολίνου.
1
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή, τα «πλαστινοποιημένα» πτώματα που εκθέτουν στο μουσείο ο φον Χάγκενς και η σύζυγός του, Ανγκελίνα Γουόλει, δεν θεωρούνται πτώματα με τη νομική έννοια.
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο «Δρ. Θάνατος» προκαλεί. Το 2002 είχε πραγματοποιήσει δημόσια νεκροψία μπροστά σε θεατές, η οποία και μεταδόθηκε απ” ευθείας από την γερμανική τηλεόραση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Το ίδιο είχε συμβεί και με την περιοδεία της έκθεσης του «Body World» το 2004
2
3
4
5
6
7
http://apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου