Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Δεν θα πιστεύετε πόσες μυρωδιές μπορούμε να διακρίνουμε [Βίντεο]

Οι άνθρωποι σίγουρα δεν είναι τόσο ικανοί, όσο τα σκυλιά, όσον αφορά την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να διακρίνουν ξεχωριστές μυρωδιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανθρώπινη μύτη δεν εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ισχυρό «εργαλείο».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό οι μύτες μας να μπορούν να διακρίνουν όχι απλά χιλιάδες αλλά εκατομμύρια και δισεκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές!
Κάθε φορά που παίρνουμε μια ανάσα, μόρια του αέρα εισέρχονται στην μύτη και προσγειώνονται στο οσφρητικό επιθήλιο, έναν βλεννώδη ιστό που καλύπτει την ρινική κοιλότητα. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς-νευρώνες, που είναι τα όργανα ανίχνευσης των οσμών.
Για παράδειγμα, όταν τα μόρια του καφέ ή της κανέλας εισέλθουν στην μύτη συνδέονται στους ειδικούς οσφρητικούς υποδοχείς που στέλνουν την πληροφορία στον εγκέφαλο και αυτός αντιστοιχίζει την συγκεκριμένη μυρωδιά με την πηγή της.
Η όλη διαδικασία θυμίζει διαφορετικά κλειδιά που μπαίνουν σε διαφορετικές κλειδαριές. Όσες περισσότερες τέτοιες κλειδαριές (οσφρητικοί υποδοχείς) έχει η μύτη τόσα περισσότερα κλειδιά (οσμές/μυρωδιές) θα αντιστοιχιστούν.
Αν και ο ακριβής αριθμός των πιθανών μυρωδιών που μπορούμε να «αποκωδικοποιήσουμε» δεν είναι γνωστός, εντούτοις οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να φτάνει ακόμα και το1 τρισεκατομμύριο!http://apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου