Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τσιπούρες φούρνου αρωματισμένες με πορτοκάλι

Υλικά για 4 άτομα:
  • 4 τσιπούρες  (300γρ. περίπου η καθεμία) ή 1 μεγάλη 1.200 – 1.500γρ.
  • 2-3 τρυφερά  κλαράκια σέλερι, μαζί με τα  φυλλαράκια τους
  • 2 καρότα
  • 2 πορτοκάλια σε λεπτές φέτες
  • 1 πορτοκάλι  ξύσμα και χυμός
  • ½ φλιτζάνι κρασί  λευκό, ξηρό
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κλαράκια  θυμάρι
  • λίγο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις τσιπούρες ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη να τις καθαρίσει αντί για εσάς, τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίσουν μέσα σε σουρωτήρι για 1ώρα στο ψυγείο.

 Κάνετε δύο χαρακιές στην πλάτη (και στις δύο πλευρές) του ψαριού ή μία αν τα ψάρια είναι μικρά.

Αλατοπιπερώνετε τις κοιλιές των ψαριών και βάζετε μέσα στις κοιλίτσες τους ροδέλες πορτοκαλιού.

Απλώνετε στο ταψί το σέλερι, τα καρότα και τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο και θυμάρι και τοποθετείτε από πάνω τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε τα ψάρια με ξύσμα πορτοκαλιού, περιχύνετε με το λάδι, το κρασί και το χυμό από το πορτοκάλι.

 Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 20-25 λεπτά (40 λεπτά για τη μεγάλη τσιπούρα). Τα περιχύνετε κάθε τόσο με το ζουμί του φούρνου.

 Όταν ψηθούν τα ψάρια, τα φιλετάρετε και τα συνοδεύετε με άσπρο πιλάφι.
 Γαρνίρετε τα πιάτα με ροδέλες πορτοκαλιού.  
http://to-kounavi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου