Τι άραγε μπορεί να συνέβαινε στο «νησί» Sandy Island 1550 χλμ. ανατολικά του Μπρισμπέιν στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας στο νότιο Ειρηνικό αναρωτούνται πολλοί επιστήμονες. Αυτό γιατί σύμφωνα με όλους τους χάρτες ναυσιπλοΐας - ακόμη και στο Google Earth- στη θέση αυτή υπάρχει ένα νησί με τη διαφορά το νησί αυτό δεν υπήρξε ποτέ!
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Maria Seton καθηγήτρια γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Σίνδευ όταν επιχείρησε να εντοπίσει το νησί στο πλαίσιο αποστολής επιβαίνοντας σε σκάφος αλλά στις συντεταγμένες που υποτίθεται ότι αυτό βρισκόταν το μόνο υπήρχε ήταν ωκεανός.
«Γίναμε καχύποπτοι όταν είδαμε ότι οι χάρτες ναυσιπλοΐας που υπήρχαν στο πλοίο έδειχναν στην περιοχή βάθος 1400 μέτρα τη στιγμή που στο Google Earth και σε άλλους επιστημονικούς χάρτες στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρχε ένα μεγάλο νησί» είπε η Seton στην εφημερίδα Sidney Morning Herald.
«Κατά κάποιο τρόπο το λάθος αυτό έχει διαδοθεί μέσω της παγκόσμιας βάσης δεδομένων ακτών από την οποία στοιχεία παίρνουν πολλοί χάρτες».
«Το χαμένο αυτό νησί εμφανίζεται στους χάρτες τουλάχιστον από το 2000. Ακόμη και στους χάρτες μετεωρολογίας στο πλοίο που μας έδειξε ο καπετάνιος στη θέση αυτή εμφανίζεται ένα νησί»διευκρίνισε η Αυστραλή καθηγήτρια. .
Ούτε η γαλλική κυβέρνηση – το αόρατο νησί βρίσκεται σε γαλλικά χωρικά ύδατα- ούτε και οι χάρτες ναυσιπλοΐας οι οποίοι στηρίζονται σε μετρήσεις βαθών έχουν στους χάρτες τους σημειωμένη τη θέση του νησιού.
Η Αυστραλή καθηγήτρια αν και δεν έχει ιδέα πως το αόρατο αυτό νησί εμφανίζεται σε χάρτες εντούτοις όπως δήλωσε είναι αποφασισμένη να διαλευκάνει το όποιο μυστήριο.
Από την πλευρά της η Google Maps για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσω του υπεύθυνου παραγωγής Nabil Naghdy δήλωσε ότι το πρόγραμμα Google Earth συμβουλεύεται μια σειρά από επίσημες κρατικές και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων για την δημιουργία των χαρτών της.
«Ο κόσμος είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μέρος και η προσπάθεια καταγραφής όλων αυτών των αλλαγών είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει τέλος», είπε χαρακτηριστικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου