Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μαδαγασκάρη: Σήμα κινδύνου για επιδημία πανώλης


Το βακτήριο της πανώλης Yersinia pestis ήταν η αιτία της μεσαιωνικής πανδημίας του «Μαύρου Θανάτου»

Η επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη θα λάβει μεγάλες διαστάσεις αν οι αρχές του αφρικανικού νησιού δεν καταφέρουν να εξολοθρεύσουν τους ψύλλους που μεταδίδουν την ασθένεια, προειδοποιούν ο Ερυθρός Σταυρός και το Ινστιτούτο Παστέρ.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, αναφέρει το BBC, αυξάνεται κάθε Οκτώβριο όταν οι βροχές και η υγρασία αυξάνουν τους πληθυσμούς των ψύλλων, οι οποίοι λειτουργούν ως φορείς για τη μετάδοση της ασθένειας από τα τρωκτικά στον άνθρωπο.
Το βακτήριο της πανώλης, Yersinia pestis, ήταν η αιτία του λεγόμενου «Μαύρου Θανάτου» -μιας πανδημίας που σκότωσε το μισό πληθυσμό της Κίνας και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης από το 1347 έως το 1351.
Η πανώλη προσβάλλει ακόμα και σήμερα τα ζώα, τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι ωστόσο σπάνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο αναφέρονται γύρω στα 300 περιστατικά, από τα οποία το 90% αφορούν την Αφρική, κυρίως τη Μαδαγασκάρη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
Το 2012 αναφέρθηκαν στη Μαδαγασκάρη 256 κρούσματα και 60 θάνατοι. Η πανώλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, στα οποία όμως δεν έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι του νησιού.
Η Διεθνής Επιτροπή του Διεθνούς Σταυρού προειδοποιεί τώρα για επιδημία στις φυλακές της χώρας, και ειδικά στην κύρια φυλακή της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, στην οποία οι 3.000 τρόφιμοι συγκατοικούν με μεγάλους πληθυσμούς τρωκτικών.
Πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση των τρωκτικών στις φυλακές υλοποιείται πάντως από πέρυσι σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και το Ινστιτούτο Παστέρ.
Ενδεχόμενη επιδημία στη φυλακή θα επεκτεινόταν γρήγορα και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου