Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

H κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων

perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!Κάθε χρόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δημοσιεύουν λίστες με είδη φυτών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δημοσίευσε μια αντίστοιχη λίστα για τα οικοσυστήματα του πλανήτη που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα ακόλουθα:

1. Λίμνη Αράλη

Η λίμνη Αράλη, ανάμεσα στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν, ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου. Μιά τεράστια έκταση φρέσκου νερού που κάλυπτε 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ίση σχεδόν με το μέγεθος  της Ιρλανδίας. Στην λίστα της IUCN η λίμνη Αράλη περιγράφεται ως «κατεστραμμένο» οικοσύστημα.
2. Λιμνοθάλασσες Coorong
perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!
Οι λιμνοθάλασσες Coorong στην Αυστραλία είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικοιλότητα στη Γη αφού φιλοξενούν εκατομμύρια είδη ψαριών και αποδημητικών πτηνών. Η λίστα της IUCN αναφέρει ότι «κινδυνεύουν άμεσα» με εξαφάνιση.
3. Κοραλιογενείς ύφαλλοι Καραϊβικής
perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής και τα οικοσυστήματα που βασίζονται στην ύπαρξη τους «κινδυνεύουν άμεσα» με καταστροφή σύμφωνα με την IUCN
4. Δάση Gonakier
perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!
Τα δάση Gonakier στη Σενεγάλη αποτελούνται κυρίως από ακακίες που στέκονται ανάμεσα στο τραχύ περιβάλλον με τις στέπες και την έρημο της περιοχής. Σύμφωνα με την IUCN τα δάση «κινδυνεύουν άμεσα» με καταστροφή.
5. Δάση Kelp στην Αλάσκα
perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!
Τα δάση των πανύψηλων φυτών Kelp στην Αλάσκα «κινδυνεύουν άμεσα» με καταστροφή σύμφωνα με την IUCN. Τα Kelp είναι φυτά που φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα και γύρω τους δημιουργούνται οικοσυστήματα στα οποία βασίζονται για την επιβίωση του πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.
6. Πηγές Karst
perierga.gr - Η κόκκινη λίστα των οικοσυστημάτων!
Οι πηγές Karst στη Νότιο Αυστραλία είναι μια περιοχή με σπήλαια, πηγές και μικρές λίμνες, ρυάκια κλπ. Οι πηγές συνδέονται με τον ωκεανό και έτσι υπάρχουν διάφορα είδη ψαριών που μοιράζουν τον χρόνο τους στα νερά του ωκεανού και σε εκείνα των πηγών. Η λίστα της IUCN σημειώνει ότι οι πηγές «κινδυνεύουν άμεσα» με καταστροφή.
http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου