Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Δαμάζοντας κύμα 30 μέτρων

perierga.gr - Δαμάζοντας κύμα 30 μέτρων!Την ώρα που εκατομμύρια Βορειοευρωπαίοι, από τη Βρετανία έως την Αγία Πετρούπολη, ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους με πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά περιμένοντας υπομονετικά να περάσει η καταιγίδα Saint Jude, μερικοί σέρφερ στην Πορτογαλία έπλεαν πάνω στις σανίδες τους στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Περίμεναν ανυπόμονα μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα που θα μπορούσαν ποτέ να δαμάσουν. Τελικά, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της κωμόπολης Ναζαρέ, στην Κεντρική Πορτογαλία, έφτασε ένα μεγάλο κύμα ύψους τουλάχιστον τριάντα μέτρων. Και ο ατρόμητος βραζιλιάνος σέρφερ Κάρλος Μπούρλε, δαμάζοντάς το, κατάφερε το ακατόρθωτο.
Η Ναζαρέ, μία κωμόπολη ψαράδων στις ακτές του Ατλαντικού, πέρα από δημοφιλή τουριστικό προορισμό αποτελεί επίσης έναν παράδεισο για τους σέρφερ όλου του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου οι καταιγίδες αποτελούν τον κανόνα και κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι κυνηγοί των κυμάτων συρρέουν στην περιοχή. Στις 4 το πρωί της Δευτέρας σήμανε συναγερμός. Δύο ώρες αργότερα, έχοντας αλείψει τα πρόσωπά τους με λίπος φώκιας και φορέσει τις απαραίτητες στολές κατάδυσης και τα σωσίβιά τους, βρίσκονταν ήδη στο νερό και τα σκάφη υποστήριξης τους τραβούσαν προς τα ανοιχτά για να προλάβουν το ξέσπασμα της καταιγίδας.
«Στις 6», διηγήθηκε ο Κάρλος Μπούρλε, «βρισκόμουν ήδη στο νερό και περίμενα. Κάποιοι είχαν ήδη δαμάσει κάποια κύματα. Ημασταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι καθώς αισθανόμασταν ότι θα μπορούσε να φτάσει το μεγάλο κύμα». Μερικά λεπτά πριν ο Μπούρλε βρεθεί στην κορυφή του μεγάλου κύματος προσπάθησε να το κάνει μια μία Βραζιλιάνα συναθλήτριά του, η Μάγια Γκαμπέιρα. Ανέβηκε στη σανίδα της και γλίστρησε στο χείλος του κύματος, αλλά έχασε την ισορροπία της και χάθηκε μέσα στην τεράστια υδάτινη μάζα. Την έσωσε όμως ο Μπούρλε ο οποίος την εντόπισε μισοπνιγμένη. Ωστόσο η κακοτυχία της φίλης του δεν τον αποθάρρυνε. «Είχα την ώθηση να επιστρέψω. Στο σέρφινγκ είναι όλα μπερδεμένα: φόβος, αδρεναλίνη, ευτυχία. Εμεινα εκεί». Ενα-δύο λεπτά ακόμη για να ανέβει στη σανίδα του και ξαφνικά, στις 6.30, έφτασε το μεγάλο κύμα. «Στάθηκα τυχερός», παραδέχτηκε ο ίδιος. «Βρισκόμουν ήδη πάνω στο κύμα όταν το αισθάνθηκα να μεγαλώνει και τη σανίδα μου να επιταχύνει. Ανεξάρτητα από το αν σημείωσα νέο ρεκόρ, έζησα μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα μέσα μου».http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου