Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να παρακολουθούν τους Ευρωπαίους

Στο άκουσμα των διαδοχικών αποκαλύψεων για το όργιο των παρακολουθήσεων που ελάμβανε (και προφανώς συνεχίζει να λαμβάνει) χώρα διεθνώς, όλοι παρουσιάστηκαν να πέφτουν από τα σύννεφα, προσποιούμενοι τους έκπληκτους.
Ολοι εκτός από τον βετεράνο ερευνητή-δημοσιογράφο Ντάνκαν Κάμπελ ο οποίος άλλωστε «μας τα έλεγε» ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αρκετές δεκαετίες προτού οι Γκρίνγουολντ, Ασάνζ και Σνόουντεν πάρουν τη σκυτάλη κι αρχίσουν να ταράζουν τα νερά με τις... διαρροές τους.
Ο Κάμπελ ξεχωρίζει ως ένας από τους καλύτερα καταρτισμένους παγκοσμίως ερευνητές σε θέματα κρατικών παρακολουθήσεων και υποθέσεων κατασκοπείας. Μετράει σχεδόν 40 χρόνια έρευνας στο συγκεκριμένο μέτωπο και πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες.
Με την ιδιότητα του «ειδικού εμπειρογνώμονα», πρωταγωνίστησε ως «σύμβουλος» στις τελευταίες αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Spiegel, αποκαλύψεις που υπενθυμίζεται πως αναγνωρίζουν την ύπαρξη κέντρου κατασκοπείας εντός της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Στο άκουσμα της είδησης, η ελληνική κοινή γνώμη έπεσε κι αυτή από τα σύννεφα, αν και μάλλον δεν θα έπρεπε. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ίδιος ο Ντάνκαν Κάμπελ σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο «Εθνος της Κυριακής».
«Την ύπαρξη ενός ειδικού κέντρου κατασκοπείας μέσα στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τη γνώριζα με βεβαιότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Είχα μάλιστα μιλήσει για αυτό το θέμα και είχα απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις ήδη από το 2005-2006, όταν ξέσπασε στην Ελλάδα το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μέσω του τηλεφωνικού δικτύου της εταιρείας Vodafone», σημειώνει ο Σκοτσέζος ερευνητής.
Παίρνοντας «πάσα» από την παραπάνω δήλωση, τον ρωτάμε εάν είχε τότε μοιραστεί τις γνώσεις του συγκεκριμένα με στελέχη των ελληνικών Αρχών ή του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο ίδιος ωστόσο απαντά πως «όχι, το θέμα το είχα θίξει στα μίντια, είχα μιλήσει με κάποιους ανθρώπους». Υπενθυμίζεται βέβαια πως εκείνη την περίοδο όλοι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Καραμανλή, «φωτογράφιζαν» ως επίκεντρο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ένα γεωγραφικό τρίγωνο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στην ίδια περιοχή δηλαδή όπου εντάσσεται «όλως τυχαίως» το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Ωστόσο, από εκείνη την «αποκαλυπτική» συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει οι υπουργοί Βουλγαράκης, Παπαληγούρας και Ρουσόπουλος τον Φεβρουάριο του 2006 έχουν περάσει κοντά οχτώ χρόνια.
Δεν υπάρχουν όριαΚι όμως, η αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται ξανά να πρωταγωνιστεί σε ένα όργιο κατασκοπείας με ετούτη τη φορά διεθνείς προεκτάσεις. «Είναι σημαντικό να λάβει χώρα σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο μια καλά ενημερωμένη και τεχνολογικά επαρκής διαβούλευση με θέμα τα όρια που επιτρέπεται να έχουν οι παρακολουθήσεις.
Ετσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν υπάρχουν καθόλου όρια, δεν υπάρχει απολύτως καμία ισορροπία. Αντιθέτως, ζούμε σε έναν κόσμο απόλυτης παρακολούθησης», σημειώνει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Κάμπελ, για τον οποίο πλέον «το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς ωστόσο να παραβιάζει την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα».
Αναφορικά πάντως με την πιθανότητα επίτευξης μιας τέτοιας ισορροπίας, ο Σκοτσέζος δεν είναι αισιόδοξος. Κάθε άλλο μάλιστα. «Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά πράγματα σε πολλές χώρες, χρειάζεται πολιτική βούληση», σημειώνει. Οσο για τις χώρες που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας, αυτές είναι πέραν πάσης αμφιβολίας δύο: «πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες και δευτερευόντως η Μεγάλη Βρετανία».
Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ τα στοιχεία του Κάμπελ έχουν ως εξής: περισσότερες από 70 αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, τα συστήματα αυτά είναι εγκατεστημένα στους πάνω ορόφους ή στις ταράτσες των κτιρίων όπου στεγάζονται οι πρεσβείες, ενώ υπεύθυνο για τον χειρισμό τους είναι το διπλωματικό προσωπικό, το οποίο φυσικά απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας. «Είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι παρακολουθήσεις γίνονταν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και πολλών άλλων χωρών».
Ξεκίνησαν οι αλλαγές
Παρά τη μεγαλύτερη ή μικρότερη συνεργασία τους ωστόσο στο μέτωπο της κατασκοπείας, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πλέον δοκιμάζονται. Ο Σκοτσέζος υπογραμμίζει πως «οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών έχουν ήδη βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών καθώς φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία παραδοσιακά οι Αρχές συνήθιζαν να σπρώχνουν κάτω από το χαλί».

Αναφορικά δε με τις μελλοντικές εξελίξεις, ο Κάμπελ προβλέπει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Ξεκινώντας από τις ευκαιρίες, «έχουν αρχίσει ήδη να δρομολογούνται κάποιες αλλαγές στον τρόπο συλλογής και διαχείρισης των πληροφοριών. Στις ΗΠΑ εικάζω πως θα υπάρξουν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά μόνο για τους Αμερικανούς πολίτες. Αμφιβάλλω πολύ ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν ανάλογα μέτρα και για τους Ευρωπαίους».
Οσο για τους κινδύνους, είναι φανερό πως τα κράτη θα προσπαθήσουν να θέσουν όρια στην ελευθερία του Τύπου και να αποτρέψουν τη μελλοντική δημοσίευση κρατικών μυστικών.
Εκστρατεία τρομοκρατίας
«Στη Βρετανία έχει ξεκινήσει ήδη μια εκστρατεία τρομοκρατίας που προσπαθούν να μας πείσουν πως γίνεται για χάρη της ασφάλειάς μας», τονίζει ο Σκοτσέζος και συνεχίζει σημειώνοντας πως «συγκεκριμένα, η εφημερίδα Guardian έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων και εκφοβισμού». Οταν τον ρωτάμε για τον ίδιο και τη σχέση του με τις Αρχές, ο Κάμπελ δεν τρέφει αυταπάτες. «Είμαι σίγουρος πως σε έναν βαθμό οι τηλεπικοινωνίες μου παρακολουθούνται, πράγμα αναμενόμενο δεδομένου ότι με τη δουλειά μου έχω επανειλημμένως φέρει σε δύσκολη θέση τις υπηρεσίες κατασκοπείας διαφόρων χωρών».
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΡΑΞΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ
Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τις υποκλοπές του «Εσελον»

ΟΝτάνκαν Κάμπελ άρχισε να ταράζει τα νερά της διεθνούς κατασκοπείας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Ηταν 1976 όταν αυτός αποκάλυψε πως η βρετανική GCHQ και η αμερικανική NSA είχαν στήσει και λειτουργούσαν με έδρα τη Βρετανία (και παραρτήματα σε διάφορες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο) ένα παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων το οποίο δεν λογοδοτούσε σε κανέναν, ούτε στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Κάμπελ οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών για αποκάλυψη κρατικού απορρήτου.
Ο Σκοτσέζος ερευνητής «ξαναχτύπησε» το 1980, μέσα από σειρά δημοσιευμάτων στο περιοδικό New Statesman τα οποία έριχναν φως στις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες εντός των βρετανικών συνόρων εν αγνοία του κοινοβουλίου της χώρας.
Εν αγνοία του ΚοινοβουλίουΣτα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Κάμπελ επανήλθε με δύο συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Η μία αφορούσε στην ύπαρξη του επονομαζόμενου «Zircon», ενός δορυφορικού κατασκοπευτικού δικτύου αξίας 500 εκατ. στερλινών το οποίο είχε στηθεί και πάλι εν αγνοία του βρετανικού Κοινοβουλίου, και η άλλη στην ύπαρξη μυστικών υπουργικών επιτροπών οι οποίες λάμβαναν αποφάσεις εν κρυπτώ.
Το 1988 ο Ντάνκαν αποκάλυψε πρώτος, πάλι μέσα από τις σελίδες του New Statesman, την ύπαρξη του συστήματος παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης «Εσελον», το οποίο επρόκειτο να εξελιχθεί σε «μέγα θέμα» τη δεκαετία του 1990.
Ο 21ος αιώνας τον βρήκε να πρωταγωνιστεί σε ποικίλες νέες αποκαλύψεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάμπελ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ΙCIJ), της ίδιας ομάδας δηλαδή που πριν μερικούς μήνες έφερε στο φως τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων εταιρειών και ιδιωτών που διατηρούν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο Κάμπελ έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, ενώ έχει επανειλημμένως κληθεί να καταθέσει ως «ειδικός» ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, της Ευρωβουλής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.ά.
http://thecuriosityofcat.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου