Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Το σόου «Ο θάνατος στον Άρη»



200000 άτομα από 140 χώρες μπήκαν στη σειρά για να πάρουν το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για πτήση στον Άρη, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2023.


Είναι σύμφωνοι να παραμείνουν στον Κόκκινο πλανήτη μέχρι το τέλος της ζωής τους και να γίνουν οι πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού ριάλιτι σόου.
Προκύπτουν φυσικά ερωτήσεις προς αυτούς που είναι έτοιμοι να αυτοθυσιαστούν για έναν ασαφές στόχο, και σε γενικές γραμμές, να έχουν έναν άδοξο θάνατο σε ένα νεκρό πλανήτη.
Όμως περισσότερες ερωτήσεις θέτονται στους διοργανωτές, οι οποίοι παραδέχονται: δεν υπάρχουν συνθήκες για διαβίωση ανθρώπων στον Άρη, και να δημιουργηθούν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατο.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ομόφωνα ότι ο αποικισμός του Άρη είναι προς το παρόν αδύνατος. Εκεί δεν υπάρχει η απαραίτητη για τον άνθρωπο ατμόσφαιρα, και η ανθρωπότητα δεν έχει εφεύρει ακόμα τις τεχνολογίες για να μεταφέρει τακτικά τόνους φορτίων σε άλλο πλανήτη.
Ο Αμερικανός επιστήμονας Νταβίντ Μιμούν εξέφρασε στη «Φωνή της Ρωσίας» την έκπληξή του σχετικά με τον μεγάλο αριθμό αυτών που θέλουν για πάντα να εγκαταλείψουν τη Γη. Είναι ένα δείγμα ενός νέου τρόπου σκέψης, πιστεύει ο ίδιος:
Η προθυμία να δεχθούν την πρόκληση και να αρχίσουν μια νέα ζωή, να εξερευνήσουν το άγνωστο, πάντα προκαλεί σεβασμό. Το σχέδιο αυτό είναι μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύουν τόσο πολύ. Διότι δεν θα υπάρξει επιστροφή.
Ακόμη και αν δημιουργηθούν τεχνητά οι συνθήκες για επιβίωση, στον Άρη θα είναι επικίνδυνα να βρίσκεται κανείς. Και να γεννούν παιδιά – ακόμα περισσότερο, τονίζει ο εμπειρογνώμονας.
Στον Άρη η βαρύτητα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας στη Γη. Εάν ο άνθρωπος αναγκαστεί να ζει σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας σε σχέση με τη Γη, τα οστά του θα αδυνατήσουν. Εάν στον Άρη γεννηθεί παιδί, μπορούν να προκύψουν προβλήματα με την ανάπτυξή του.
Οι δημιουργοί του προγράμματος παραδέχονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στον Άρη δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Και οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτες. Όλα αυτά θυμίζουν όχι ένα πείραμα για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Άρη (διότι δεν πρόκειται για επιστημονική αποστολή) αλλά ένα ψυχολογικό και σωματικό πείραμα πάνω σε ανθρώπους.
Ένας κανονικός αποικισμός του Άρη θα καταστεί δυνατό να γίνει μόνο όταν εφευρεθούν οι υπερ-ταχύτατοι τρόποι μετακίνησης στο διάστημα, είναι βέβαιος ο γενικός συντάκτης του περιοδικού «Τα νέα της κοσμοναυτικής» Ίγκορ Μαρίνιν:
Ο Άρης δεν μπορεί να αποικιστεί από τους κατοίκους της Γης τα επόμενα 50-70 χρόνια για έναν απλό λόγο. Δεν διαθέτουμε τα μέσα μεταφοράς εκεί των απαραίτητων υλικών. Με τους σύγχρονους κινητήρες θα στοιχίζει πολύ ακριβά και θα χρειάζεται πολύ χρόνο. Μόλις οι σχεδιαστές επιστήμονες ανακαλύψουν νέα μέσα για γρήγορη μετακίνηση στο διάστημα, τότε θα αρχίσει αμέσως αυτός ο αποικισμός.
Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο Άρης θα μπορεί να αποικιστεί μετά από πάρα πολλούς αιώνες. Η πρώτη επιστημονική αποστολή εξερεύνησης μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από το 2035.
Και μόνο όταν οι άνθρωποι μελετήσουν τις συνθήκες ζωής στον Άρη, θα μπορούμε να μιλάμε για διαμονή.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου