Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός για κλοπή ραδιενεργού υλικού στο Μεξικό



Συναγερμό έχει σημάνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) μετά την κλοπή φορτηγού που μετέφερε μια επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό στο Μεξικό.


Η εν δυνάμει επικίνδυνη ραδιενεργός ουσία προοριζόταν για ιατρική χρήση. Όπως γνωστοποίησε η IAEA “το ραδιενεργό φορτίο ήταν σωστά προστατευμένο, ωστόσο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο για κάποιον, εάν η προστασία αυτή αφαιρεθεί ή υποστεί ζημιά”.
Η κλοπή σημειώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, αλλά η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε χθες για το συμβάν από την πυρηνική αρχή του Μεξικού (CNSNS).
Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε τη ραδιενεργό ουσία Κοβάλτιο 60, που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία και η οποία προερχόταν από νοσοκομείο της πόλης Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό. Το φορτηγό εκλάπη στο Τεποχάκο, μια πόλη κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
Η ραδιενεργός ουσία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συμβατικού πυρηνικού όπλου, ωστόσο, θεωρητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας “βρώμικης βόμβας”, η οποία συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργά ισότοπα.
Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τακτικά για τον κίνδυνο από τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ουσιών του τύπου  αυτού σε νοσοκομεία χωρίς επαρκή επιτήρηση.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου