Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η τοπιογραφία του Άρη


Οι ρώσοι εραστές της κοσμοναυτικής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον κυβερνοχώρο, απέδειξαν πως ακόμη και ένας μη επαγγελματίας μπορεί να λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Πρόσφατα, ο εκλαϊκευτής των ερευνών του διαστήματος, ο ρώσος Βιτάλι Γιεγκόροφ εντόπισε στις φωτογραφίες του Άρη που δημοσίευσε η NASA (η Υπηρεσία Διαστημικών ερευνών των ΗΠΑ), το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Mars-3».
Το «Mars-3» ήταν ένας αυτόματος διαπλανητικός σταθμός, ο οποίος εκτοξεύτηκε για την έρευνα του κόκκινου πλανήτη, τον οποίο μερικές φορές αποκαλούμε Άρη. Ο σταθμός είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Άρη τον Μάιο του 1971.
Με επιτυχία είχε προσγειωθεί στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη, ύστερα όμως από 15 λεπτά χάθηκε η επαφή μαζί του. Να όμως που πρόσφατα, μια ομάδα ερασιτεχνών, μετά τη μελέτη των φωτογραφιών που έκανε η συσκευή της NASA, ανακάλυψε το διαστημόπλοιο «Mars-3». Ο Βιτάλι Γιεγκόροφ, σε συνέντευξη του στον ανταποκριτή της «Φωνής της Ρωσίας» αναφέρθηκε στις αιτίες των αναζητήσεων του:
Έρευνες για το διαστημόπλοιο «Mars-3» γίνονταν και νωρίτερα, είχαν όμως εντοπίσει μόνο το αλεξίπτωτο, αφού είχε διάμετρο περίπου 7 μέτρων. Το αλεξίπτωτο έπεσε με επιτυχία πάνω στην επιφάνεια και παρέμεινε ως μια μεγάλη λευκή κηλίδα, ορατή από πολύ μεγάλη απόσταση.
Στόχος μας ήταν να βρούμε την ίδια τη διαστημική συσκευή. Ο στόχος των ερευνών μας δεν ήταν καθαρά επιστημονικός. Ήταν, κατά το μάλλον ή ήττον, η επιδίωξη να τραβήξουμε την προσοχή στην επιστήμη για το διάστημα, την ιστορία της κατάκτησής τους. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη μελέτη του διαστήματος.
Προκειμένου να βρει το διαστημόπλοιο «Mars-3» ο Γιεγκόεροφ οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία αναζήτησης στις ρωσικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Έκοψε τις φωτογραφίες σε κομμάτια και πρότεινε στους ομοϊδεάτες τους να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση του «Mars-3» - στον καθένα δόθηκε για επεξεργασία ένα μικρό τμήμα του φωτογραφικού υλικού.
Χάρη στις κοινές προσπάθειες, το διαστημόπλοιο βρέθηκε, - σχολιάζει ο Βιτάλι Γκιεγκόροφ. Στη συνέχεια η NASA πραγματοποίησε νέες λεπτομερείς λήψεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν το εύρημα:
Κοιτάζοντας τη φωτογραφία, μπορείς να καταλάβεις ότι το διαστημόπλοιο προσγειώθηκε έτσι όπως το είχαν σχεδιάσει οι σοβιετικοί σχεδιαστές. Πολύ περισσότερο, κατάφεραν να υπολογίσουν την τοποθεσία προσγείωσης με ακρίβεια, έκαναν λάθος μόνο 3 μέτρα.
Εντυπωσιάζει το γεγονός για το πόσο ακριβείς ήταν οι υπολογισμοί πριν από 40 χρόνια, ενώ η αποστολή πραγματοποιείται σε έναν πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Αυτή η σημαντική για την ιστορία της ρωσικής κατάκτησης του διαστήματος ανακάλυψη υποκίνησε και άλλους ερασιτέχνες να ασχοληθούν με την αναπαράσταση της τοπιογραφίας του Άρη, φωτογραφίες της οποίας μπόρεσε να στείλει στην εποχή του το διαστημόπλοιο «Mars-3», - λέει ο Βιτάλι Γιεγκόροφ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η τοπιογραφία του Άρη όπως έχει αναπαρασταθεί είναι αρκετά πιστά:
Πολλοί άνθρωποι ενθουσιάστηκαν από την ανακάλυψή μου. Ένας προγραμματιστής από τη ρωσική πόλη Ταγκανρόγκ, ο Ντανιήλ Τολκατσόφ δημιούργησε τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής γύρω από το διαστημόπλοιο.
Με βάση αυτό το χάρτη ένας μαθητής λυκείου ο Αρτιόμ Ζουμπκό υπολόγισε το ανάγλυφο της επιφάνειας. Έτσι αποκτήσαμε την απεικόνιση της τοπιογραφίας του Άρη μέσα από τα «μάτια» του διαστημοπλοίου «Mars-3».
Στο μέλλον όλοι αυτοί οι ενθουσιώδεις άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική δωρεάν εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα. Τότε όποιος θέλει θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε παρόμοια σχέδια των ερασιτεχνών του διαστήματος.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου