Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τερατώδης κατολίσθηση προκάλεσε σεισμό 2,5 Ρίχτερ


Ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη μη ηφαιστειακή κατολίσθηση στη σύγχρονη ιστορία της Βορείου Αμερικής.


Περίπου 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρωμάτων κατρακύλησαν στο λάκκο ενός ανοιχτού ορυχείου στη Γιούτα, απελευθερώνοντας ενέργεια που αντιστοιχεί σε σεισμό 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγο μετά το γδούπο, ακολούθησαν ασθενείς αλλά πραγματικοί σεισμοί.
Η κατολίσθηση στο ορυχείο χαλκού Μπίνγκχαμ Κάνιον «μετακίνησε αρκετό έδαφος για να καλύψει το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σε βάθος 20 μέτρων» αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο GSA Today, μια επιθεώρηση της Γεωλογικής Εταιρείας Αμερικής.
Ο λάκκος του ορυχείου, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, έχει διάμετρο 4,5 χιλιόμετρα και βάθος ένα χιλιόμετρο. Σύμφωνα μάλιστα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη ανασκαφή στον κόσμο.
Στις 10 Απριλίου 2013, το έδαφος στην κορυφή του λάκκου υποχώρησε σε δύο κύματα, με διαφορά περίπου 90 λεπτών. Και στις δύο περιπτώσεις, σαθρά πετρώματα κατρακύλησαν μέχρι τον πυθμένα του λάκκου, αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 170 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι κατολισθήσεις δεν ήταν βέβαια σεισμοί, καταγράφηκαν όμως από σεισμόμετρα ως δονήσεις ισχύος 2,5 και 2,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Οι πραγματικοί σεισμοί που καταγράφηκαν λίγο μετά την κατολίσθηση ήταν πολύ ασθενέστεροι και απελευθέρωσαν ενέργεια που αντιστοιχεί χονδρικά σε μια χειροβομβίδα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που μια κατολίσθηση προκαλεί επιβεβαιωμένα σεισμούς.
Περίπου 65 εκατομμύρια κυβικά βράχου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 21 πυραμίδες του Χέοπα στην Αίγυπτο, μετατοπίστηκαν μέσα στο ορυχείο.
Ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη μη ηφαιστειακή κατολίσθηση που καταγράφεται στη Βόρειο Αμερική εδώ και αιώνες, ωστόσο ωχριά σε σχέση με την ηφαιστειακή κατολίσθηση στο Όρος της Αγίας Ελένης το 1980, η οποία εκτιμάται από την ερευνητική ομάδα ότι ήταν 57 φορές μεγαλύτερη.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου