Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πού είναι πραγματικά ο Βόρειος Πόλος; [Βίντεο]

Ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στην κορυφή της Γης και ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στο κάτω μέρος, έτσι δεν είναι;
Εκτός από το ότι η Γη είναι ένα είδος σαν μία μπάλα δεν έχει πραγματικά πάνω και κάτω. Φυσικά η γη δεν είναι ακριβώς σφαιρική και περιστρέφεται γύρω από έναν φανταστικό άξονα περιστροφής.

Ένα σημείο όπου ο άξονας διέρχεται μέσα από τη γη, στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου το 2007 οι Ρώσοι που φυτεύτηκαν τη σημαία τους στον πυθμένα της θάλασσας ονομάζεται Βόρειος Πόλος. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος
Επειδή όμως υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για το τι είναι "έτος" (έτος τροπικό, αστρικό έτος, anomalistic χρόνος), υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες για τονπόλο του Βορρά.
Ο Βρειος πόλος ή γεωγραφικός βόρειος πόλος είναι το βορειότερο σημείο του πλανήτη Γη. Ορίζεται ως το σημείο όπου ο άξονας περιστροφής της Γης τέμνει την επιφάνειά της στο Βόρειο Ημισφαίριο, και όπου συναντούνται όλοι οι μεσημβρινοί και όλες οι ωριαίες άτρακτοι.
Βρίσκεται στο διαμετρικά αντίθετο σημείο σε σχέση με τον Νότιο Πόλο. Είναι το σημείο που ορίζει το γεωδαισικό πλάτος 90° Β (Βόρειο) καθώς και την κατεύθυνση του αληθούς βορρά. Δεν είναι κάποιο σταθερό σημείο στην επιφάνεια της Γης αλλά μετακινείται ημιπεριοδικά κατά μερικά μέτρα. Στον βόρειο πόλο, όλα τα σημεία τού ορίζοντα δεικνύουν προς νότο.
Ο γεωγραφικός βόρειος πόλος δεν πρέπει να συγχέεται με τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο προς τον οποίο δεικνύουν οι μαγνητικές πυξίδες.
Gerardus Mercator Χάρτης North Pole από το 1595
Ο άξονας περιστροφής της Γης - και ως εκ τούτου η θέση του Βόρειου Πόλου - πιστεύεται ότι καθορίζεται (σε σχέση με την επιφάνεια της Γης) μέχρις ότου, τον 18ο αιώνα, ο μαθηματικός Leonhard Euler προέβλεψε ότι ο άξονας μπορούσε να κινείται ελαφρά.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι αστρονόμοι παρατήρησαν μια μικρή φαινομενική "παραλλαγή του γεωγραφικού πλάτους», όπως καθορίζεται από ένα σταθερό σημείο στη Γη και την παρατήρηση των άστρων.
Μέρος της διαφοράς αυτής μπορεί να αποδοθεί σε μια περιπλάνηση του Πόλου σε όλη την επιφάνεια της Γης, ​​με μια σειρά από λίγα μέτρα. Η περιπλάνηση έχει πολλά περιοδικά στοιχεία και ακανόνιστο συστατικό.
Το συστατικό με μια περίοδο περίπου 435 ημερών ταυτίζεται με τους 8 μήνες περιπλάνησης και προβλέπεται από τον Euler ενώ καλείται τώρα σαν ταλάντευση Chandler μετά την ανακάλυψη.
Το ακριβές σημείο της τομής του άξονα της Γης και της επιφάνειας της, ​​σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, ονομάζεται το "στιγμιαίος πόλος», αλλά λόγω της «αιωρούμενης» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ορισμός σταθερού Βόρειου Πόλου (ή Νότιου Πόλου), όταν απαιτείται μέτρηση ακρίβειας σε κλίμακα.
Το βάθος της θάλασσας στο Βόρειο Πόλο έχει μετρηθεί σε 4.261 m (13.980 ft) από το ρωσικό υποβρύχιο Mir το 2007, και 4087 m (13.410 ft) από το USS Nautilus το 1958.
Η πλησιέστερη ξηρά συνήθως λέγεται ότι είναι το νησί Kaffeklubben, στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Γροιλανδίας, περίπου 700 χιλιόμετρα (430 μίλια) μακριά.
Το πλησιέστερο κατοικημένο μέρος είναι η περιφέρεια Qikiqtaaluk, Nunavut, Καναδά, η οποία βρίσκεται 817 χιλιόμετρα (508 μίλια) από το Πόλο.http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου