Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η μύτη μυρίζει τον κίνδυνο γρηγορότερα απ’ τον εγκέφαλο

perierga.gr - Η μύτη μυρίζει τον κίνδυνο πιο γρήγορα από ό,τι ο εγκέφαλος!Οι οσμές που έχουν συνδεθεί με επώδυνες εμπειρίες κάνουν τη μύτη να αντιδρά με τρόμο πριν καν προλάβει ο εγκέφαλος να αντιληφθεί το ερέθισμα, αποκαλύπτει μελέτη στο περιοδικό Science. Μέχρι σήμερα, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν ότι ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως τρομακτικό παρά μόνο όταν ο εγκέφαλος αντιληφθεί το ερέθισμα αυτό μέσω των αισθήσεων. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράντγκερς στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η αντίδραση του οργανισμού σε τρομακτικά ερεθίσματα μπορεί να συμβαίνει σε αισθητηριακό επίπεδο, πριν ο εγκέφαλος προλάβει να ερμηνεύσει το ερέθισμα.

«Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η μάθηση συμβαίνει μόνο βαθιά στον εγκέφαλο [...] Βλέπουμε όμως τώρα ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικά ερεθίσματα και ότι η μάθηση του φόβου μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που διαβιβάζονται από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Τζον ΜακΓκαν, επικεφαλής της μελέτης. Η ομάδα του ΜακΓκαν υπέβαλε ποντίκια σε μια σειρά ήπιων ηλεκτροσόκ ενώ ταυτόχρονα τα εξέθετε σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Όταν πια τα πειραματόζωα είχαν μάθει να αντιδρούν με φόβο σε αυτή την οσμή, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μιας οπής στο πάνω μέρος του κρανίου.
Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι τα νευρικά κύτταρα στις μύτες των εκπαιδευμένων πειραματοζώων είχαν αρχίσει να αντιδρούν πιο έντονα στη συγκεκριμένη οσμή, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν μάθει να φοβούνται τη μυρωδιά. Επιπλέον, τα νευρικά κύτταρα τις μύτης των εκπαιδευμένων ποντικών παρήγαγαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες ποσότητες νευροδιβαστών όταν αντιλαμβάνονταν το τρομακτικό ερέθισμα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η λειτουργία των αισθητηρίων οργάνων επηρεάζεται από την τιμωρία ή την επιβράβευση.
Πέρα του ότι βελτιώνει τις γνώσεις των επιστημόνων για τη λειτουργία των αισθήσεων, η μελέτη θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε νέες θεραπείες. «Γνωρίζουμε ότι οι αγχώδεις διαταραχές όπως η μετατραυματική διαταραχή μπορούν να πυροδοτηθούν από οσμές, όπως συμβαίνει με τη μυρωδιά του ντίζελ σε στρατιώτες που έχουν επιστρέψει από τον πόλεμο» επισημαίνει ο Δρ ΜακΓκαν. «Η μελέτη μας δείχνει ένα νέο τρόπο σκέψης για το πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου