Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Επισμηναγός Παναγιώτης Τσούκας και Αντισμήναρχος Selden R Edner [21 Ιανουαρίου 1949]


Την αυγή της 21ης Ιανουαρίου οι αντάρτες κατέρριψαν στη δυτική πλευρά του Καρπενησίου, πάνω από το νοσοκομείο, αναγνωριστικό αεροπλάνο τύπου North American Aviation T-6G “Harvard”, στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος Παναγιώτης Τσούκας και ο Αμερικανός Lt Col Selden R.Edner.

Στις 10 το πρωί κατέλαβαν στα Ρόβια το τελευταίο φυλάκιο που συνέχιζε να αντιστέκεται. Η πόλη βρισκόταν πια στα χέρια τους...
Η μάχη κόπασε και στον ουρανό φάνηκε ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο τύπου Harvard. Προσπαθούσε να δει ποια ήταν η κατάσταση στη πόλη, μιας και δεν υπήρχε ασύρματη επαφή με την διοίκηση στη Λαμία.
Με την εμφάνισή του, άρχισε πάλι το τουφεκίδι και το μικρό αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος, ώσπου αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη θέση Άγιος Γεώργιος. Σε αυτό επέβαιναν δύο πιλότοι.
Ο Επισμηναγός Παναγιώτης Η. Τσούκας από το Παλιόκαστρο Τυμφρηστού και ο Αμερικανός Αντισμήναρχος Selden R. Edner. Οι αντάρτες, στο αντίκρισμα του Αμερικανού -ο οποίος ήταν ζωντανός ακόμη- αφηνίασαν και τον σκότωσαν επιτόπου.
Αργότερα και αφού ο ασύρματος του Ε.Σ. έχει αχρηστευθεί, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό τύπου Harvard εμφανίζεται στον ουρανό, πάνω από την πόλη. Αρχίζει αμέσως τουφεκίδι και εν τέλει, το αεροπλάνο ξεκινά να χάνει ύψος και να βγάζει καπνό. Τελικά προσγειώνεται αναγκαστικά στην θέση Αγ. Γεώργιος.
Σε αυτό επιβαίνουν οι: Επισμηναγός Παναγιώτης Η. Τσούκας, που είναι ήδη σοβαρά τραυματισμένος και ο Αμερικανός Αντισμήναρχος Selden R Edner, που φέρει λίγους μώλωπες στο πρόσωπο.
Ο Τσούκας προλαβαίνει να πει πως έκανε αναγνωριστική πτήση και είχε χάσει οπτική επαφή με την πόλη του Καρπενησίου, όταν έκανε το δεύτερο γύρο από πάνω της. Μετά ξεψυχά και ενταφιάζεται επί τόπου, ενώ ο Αμερικανός εκτελείται επί τόπου από τον αντάρτη Κ.Μ.
Η Μεραρχία του τον συνέλαβε και τον πέρασε στρατοδικείο μερικές μέρες μετά. Σήμερα η πολιτεία τους έχει στήσει αγάλματα στο κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου.
(Απόσπασμα από τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΚΕΛΟ)http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου