Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Μύθος ο Καιάδας;

Oλοι ξέρουμε ότι ο Καιάδας στην αρχαία Σπάρτη ήταν ο τόπος που έριχναν οι Σπαρτιάτες όλα τα καχεκτικά παιδιά.

Η αρχαιολογική σκαπάνη όμως παρά τις επίμονες προσπάθειες δεν έχει βρει οστά στον τόπο αυτό ώστε να πιστοποιεί ότι πράγματι οι Σπαρτιάτες ρίχνανε τα παιδιά τους εκεί. Εξ αλλού ξέρουμε τον Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίλαο πού ήταν εκ γενετής κουτσός.
Πως τον άφησαν αυτόν να ζήσει; Στο "Λακαίνων αποφθέγματα" θα βρείτε ένα απόφθεγμα που λέει η Σπαρτιάτισσα μάνα στο κουτσό της παιδί:
"Σε κάθε βήμα σου να θυμάσαι την αρετή".
Αφού ήταν κουτσό δεν έπρεπε να το είχε ρίξει στον Καιάδα από μικρό; Γιατί να υπάρχει αυτή η φράση; Πράγματι εδώ υπάρχει ένα μυστήριο. Πολλοί ιστορικοί λένε ότι στον Καιάδα πετούσαν ποινικούς κρατουμένους και όχι τα καχεκτικά παιδιά.
Ήταν άραγε εγκληματίες οι Σπαρτιάτες;
Η Σπάρτη συνδύαζε τη μοναρχία (δύο Βασιλείς) την αριστοκρατία (Γερουσία) και την Άμεση Δημοκρατία (Απέλλα).
Στη Σπάρτη ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής ήταν να ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ την πατρίδα τους, να ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ τον θάνατο , το χρήμα την πολυτέλεια και τα πολλά κι περιττά λόγια.
Η ισορροπία που επικρατούσε ήταν γιατί οι Βασιλείς δεν ήταν απόλυτοι άρχοντες, οι 5 έφοροι δεν ήταν χούντα , η Γερουσία δεν ήταν αυλοκόλακες κι η Απέλλα δεν ήταν στάνη με πρόβατα ούτε όχλος.
Αναρωτιόνται λοιπόν πολλοί ιστορικοί πως ένας τέτοιος λαός σαν τους Σπαρτιάτες να είναι δυνατόν να είχαν ένα τέτοιο βάρβαρο θεσμό;
Γενικά το ιστορικό παρελθόν δεν μπορούμε να το κρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα. Οι είλωτες π.χ. ενώ ήταν πολύ περισσότεροι από τους Σπαρτιάτες, οι Σπαρτιάτες όμως εξακολουθούσαν και κατοικούσαν σε μια ατείχιστη πόλη.
Γιατί δεν τους επιτέθηκαν οι είλωτες; Μήπως γιατί κατείχαν εύφορα κομμάτια γης και μπορούσαν να ζήσουν με περισσότερη αξιοπρέπεια από τους δουλοπάροικους των χριστιανικών χρόνων;
Μήπως όλα αυτά είναι ένα μπέρδεμα ή μια συνωμοσία κατά του σπαρτιατικού πνεύματος; Κλείνω με τα λόγια του Λιαντίνη για τους Σπαρτιάτες.: "Ας μην πιάνουμε στο στόμα μας τέτοιους πολίτες"http://www.apocalypsejohn.com/