Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πού πονάει περισσότερο το τσίμπημα της μέλισσας;



perierga.gr - Πού πονάει περισσότερο το τσίμπημα της μέλισσας;Ένας θαρραλέος Αμερικανός φοιτητής άφησε τις μέλισσες να τσιμπήσουν το γυμνό σώμα του σε διάφορα σημεία για να καταλήξει επιτέλους σε μια οριστική απάντηση σε ένα ερώτημα που αιωρείται εδώ και πολλά χρόνια: Ποιό είναι το χειρότερο σημείο για να σε τσιμπήσει μέλισσα;
Μετά από πέντε τσιμπήματα καθημερινά, επί 38 συνεχόμενες ημέρες(!), σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του, η ετυμηγορία του ήταν ότι πιο οδυνηρό από όλα είναι το τσίμπημα στα ρουθούνια της μύτης. Ο Μάικλ Σμιθ του Πανεπιστημίου Κορνέλ βαθμολόγησε με 9 το τσίμπημα στα ρουθούνια (σε μία κλίμακα πόνου 0-9). Ακολουθούν τα τσιμπήματα στο πάνω χείλος (8,7), στο πέος (μόλις 7,3 για όσους περίμεναν κάτι χειρότερο…) και στους όρχεις (7). Το τσίμπημα στον βραχίονα βαθμολογήθηκε με 5, ενώ τα λιγότερο επώδυνα τσιμπήματα ήσαν στο κρανίο, στην άκρη του μεσαίου δαχτύλου και στο μπράτσο (όλα με 2,3).
Ο Μάικλ Σμιθ μελετά εδώ και καιρό τη ζωή των μελισσών και κάποια στιγμή του ήλθε η ιδέα να υποβληθεί στο πείραμα των τσιμπημάτων. Όπως είπε, «περίμενα ότι θα πονούσε πολύ το τσίμπημα στα γεννητικά όργανα. Όταν όμως συνέβη, δεν πόνεσε, όσο περίμενα. Ομως στο τσίμπημα στα ρουθούνια όλο το σώμα σου αντιδρά, φταρνίζεσαι, κοντανασαίνεις, τα μάτια σου τρέχουν – δεν είναι καθόλου ευχάριστο» αναφέρει ο Σμιθ που δημοσιεύει τα… πονεμένα του ευρήματα στην επιθεώρηση «PeerJ». Ο νεαρός ερευνητής δεν απέκλεισε ότι παρεμφερή συγκριτικά συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν επίσης για άλλα τσιμπήματα και γενικότερα για τους πόνους, πέρα από τα κεντριά των μελισσών.
Για τις τελευταίες -παρόλα τα απανωτά τσιμπήματά τους- δεν έδειξε να μνησικακεί, καθώς, όπως είπε, δεν είναι συνήθως επιθετικές απέναντι στους ανθρώπους. «Αν μια μέλισσα τριγυρίζει γύρω σου και σου φαίνεται ενοχλητική, εφόσον ηρεμήσεις, δεν αναπνέεις πολύ (οι μέλισσες έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα της εκπνοής) και αργά απομακρυνθείς, θα είσαι μια χαρά. Τα περισσότερα τσιμπήματα, άλλωστε, προέρχονται μάλλον από σφήκες» σημειώνει ο Σμιθ.
http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου