Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η τραγωδία της Σουπέργκα [4 Μαΐου 1949]



Το 1949 η Ιταλία προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που είχε ανοίξει ο πόλεμος.
Οι ανέμελοι Ιταλοί είχαν μπλέξει με τον Μουσολίνι, είχαν συμμαχήσει με τον Χίτλερ κι είδαν τους Αμερικανούς να ισοπεδώνουν τη χώρα τους στη προσπάθειά τους να διώξουν τους Γερμανούς.


Οι Ιταλοί είδαν τους πρώην συμμάχους τους Γερμανούς να εξαντλούν σ’ αυτούς όλη τους τη σκληρότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στα πεδία της μάχης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και από την πείνα σε όλη τη χώρα.
Εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ελευθερίας, αλλά και της πείνας, της προσπάθειας για ανοικοδόμηση, αλλά και της ελπίδας μια ποδοσφαιρική δύναμη έγινε το σύμβολο της νέας Ιταλίας. Η Τορίνο. Ήταν άφθαρτη.
Δεν είχε σχέση με τη Ρόμα που τόσο ευνοούσε το καθεστώς Μουσολίνι, ούτε με τη Γιουβέντους των Ανιέλι που είχαν στηρίξει στον Ντούτσε. Ήταν μια ομάδα βγαλμένη κατ’ ευθείαν από την καρδιά του Τορίνο. Όλοι τη θαύμαζαν. Κι οι αντίπαλοί της τη ζήλευαν.Ειρωνεία: Οι περισσότεροι από τους σταρ της Τορίνοδούλευαν εργάτες στο εργοστάσιο του Ανιέλι, στη «Φίατ», δηλαδή στη μισητή αντίπαλο.
Κι ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα κι έγινε ο… τάφος της ήταν ένα τρικινητήριο της «Φίατ»!
Εκείνο το πρωινό της 4ης Μαΐου η πτήση Fiat G212CP επέστρεφε από τη Λισαβόνα από ένα φιλικό με τη Μπενφίκα.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν υποχρεώνουν τον πιλότο να αλλάξει διαδρομή. Είναι το μοιραίο λάθος. Το αεροπλάνο πέφτει στο λόφο της Σουπέργκα στους πλαϊνούς τοίχους της Βασιλικής. Όλοι οι επιβάτες σκοτώνονται.
Η Τορίνο έγινε θρύλος ακριβώς επειδή δεν πρόλαβε ως ομάδα να κάνει τον κύκλο της. Χάθηκε ενώ ακόμη ανέβαινε τη λεωφόρο της δόξας. Στη μοιραία πτήση βρισκόντουσαν 31 άτομα: 18 ποδοσφαιριστές, δύο προπονητές, τρεις παράγοντες, ένας μεταφραστής, τέσσερα άτομα του πληρώματος και τρεις δημοσιογράφοι.
Ο Ζοζέ Φερέιρα ήταν ένας Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που είχε αγωνιστεί στο «καμπιονάτο» με τη Τζένοα. Όταν έκλεισε τη καριέρα του ζήτησε από τον φίλο του Βαλεντίνο Ματσόλα που έπαιζε στη Τορίνο να δώσει ένα φιλικό παιχνίδι.
Ο πρόεδρος της ομάδας Φερούτσιο Νόβο και ο τραυματίας Σάουρο Τομά έμειναν στη Πορτογαλία τη τελευταία στιγμή.
Η Τορίνο στο πρωτάθλημα του 1949 δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο. Ήταν τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε και προηγείτο στη βαθμολογία. Υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει την ομάδα των νέων κι οι αντίπαλοί της έκαναν το ίδιο. Έτσι με τέσσερις συνεχόμενες νίκες πήρε το πρωτάθλημα!http://www.apocalypsejohn.com/
Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την Μεγάλη Τορίνο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου