Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Βρέθηκε μετά από 160 χρόνια το πλοίο του Τζον Φράνκλιν

Βρέθηκε το πλοίο του βρετανού εξερευνητή Τζον Φράνκλιν που εξαφανίστηκε στις θάλασσες της Αρκτικής πριν από 160 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ.


«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον Καναδά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρπερ ενώ όπως ανέφερε η διεθνής ομάδα ερευνητών, το εύρημα αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα ναυάγια που έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου.
Το πλοίο είναι ένα από τα δύο βρετανικά «σκαριά» με τα ονόματα «Έρεβος» και «Τρόμος» που ξεκίνησαν από τη Βρετανία τον Μάιο του 1845 σε μια αποστολή εξερεύνησης των αρκτικών θαλασσών, του βορειοδυτικού περάσματος σε αυτές. Στόχος της αποστολής ήταν να χαρτογραφηθεί ένα νέο πέρασμα προς την Ανατολή.
Ο «Τρόμος» και το «Έρεβος»
Στα τέλη Ιουλίου τα πλοία, στα οποία επέβαιναν 129 άτομα έφτασαν στον κόλπο του Μπάλτον, όπου παρέμειναν για μικρό χρονικό διάστημα, περιμένοντας να λιώσουν οι πάγοι της θάλασσας. Στη συνέχεια αναχώρησαν ξανά για τις αρκτικές θάλασσες. Στο Μπάλτον ήταν και η τελευταία φόρα που θεάθηκαν τα δύο πλοία.
Η ανακάλυψη
Χρησιμοποιώντας ρομποτικά υποβρύχια σκάφη τα οποία τράβηξαν φωτογραφίες από τον πυθμένα της θάλασσας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα νερά της περιοχής Victoria Strait κοντά στη Νήσo King William, φαίνεται το ναυάγιο ενός πλοίου. Ακόμα δεν είναι γνωστό για ποιό από τα δύο πλοία του Τζον Φράνκλιν πρόκειται.
Η φωτογραφία του ναυαγίου
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα βρέθηκαν στο Nunavut, δύο αντικείμενα-κομμάτια μετάλλων που φέρονται να προέρχονται από το κατάστρωμα ενός από τα δύο πλοία.
Στις έρευνες συνεργάστηκαν το υπουργείο περιβάλλοντος του Καναδά, η Βασιλική Καναδέζικη Γεωγραφική Κοινότητα, το Ίδρυμα Αρκτικής Έρευνας, η ακτοφυλακή της χώρας, το λιμενικό και η κυβέρνηση του Nunavut.
Προσωπογραφία του βρετανού εξερευνητή John Franklin
Γκραβούρα που απεικονίζει την αποβίβαση του John Franklin στις αρκτικές ακτές   http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου