Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορικά αεροναυάγια που έχουν απολεσθεί στις Ελληνικές θάλασσες

Στο βυθό του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν καταλήξει πολλά αεροσκάφη που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολεμικά αεροσκάφη κάθε τύπου και χρήσης, βομβαρδιστικά, καταδιωκτικά, μεταγωγικά και υδροπλάνα, αποτελούν λίγα μόνο από τα υποβρύχια εκθέματα των Ελληνικών βυθών, πολλά από τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα, σιωπηλοί μάρτυρες των μονομαχιών που εκτυλίχθηκαν στους ουρανούς της Ελλάδας.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο κατά το δεκαήμερο κατά το οποίο μαινόταν η Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα αεροσκάφη και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές.
Επτά δεκαετίες αργότερα, ένα μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα εγχείρημα επιχειρεί να συγκεντρώσει τα μέχρι στιγμής εντοπισμένα ιστορικά αεροναυάγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια αναλυτική παρουσίαση, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ιστορική τεκμηρίωση, η οποία αποκαλύπτει σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες δραματικές στιγμές των αεροσκαφών αυτών, πριν χαθούν κάτω από τα κύματα.

Εκατοντάδες απώλειες
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Νίκος Καρατζάς, ο οποίος επιμελείται την ιστοσελίδα aviationarchaeology.gr, την περίοδο από το 1939 μέχρι και το 1945 εκατοντάδες ήταν οι απώλειες αεροπλάνων που επιχειρούσαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων πολλά έχουν απολεσθεί στις Ελληνικές θάλασσες.

«Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ανάπτυξη της τεχνολογικής και βιομηχανικής αεροπορικής υποδομής ήταν από τις μεγαλύτερες που γνώρισε η αεροπορία.Το αεροσκάφος ήδη στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διεύρυνε τον ρόλο του.
»Είχε επισημανθεί η σημασία του ως όπλου και ότι μελλοντικά θα αποτελούσε μια από τις κύριες συνιστώσες της αμυντικής αλλά και επιθετικής ισχύος μιας χώρας. Η τεκμηρίωση των αεροπορικών ναυαγίων του Β΄ Παγκοσμίου αποτελεί ανυπέρβλητο στοιχείο και μαρτυρία της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και καθένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας».

Η ιστοσελίδα aviationarchaeology.gr αποτελεί μια μακρόπνοη συνεργατική εργασία, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές, καταδυτικές ομάδες και άλλοι ειδικοί, με σκοπό των εντοπισμό, την καταγραφή και την αρχειοθέτηση αεροπορικών ναυαγίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις Ελληνικές θάλασσες.http://www.apocalypsejohn.com