Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Απογοήτευση μπορεί να αποδειχθεί ο «κομήτης του αιώνα»


Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πολυαναμενόμενο «θέαμα του αιώνα», ωστόσο ο κομήτης ISON μπορεί να απογοητεύσει όσους περιμένουν την εντυπωσιακή του εμφάνιση.


Ο κομήτης ISON ανακαλύφθηκε πρόσφατα και πλησιάζει συνεχώς τη Γη από από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά από Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους. Ωστόσο, η φωτεινότητά του παραμένει στάσιμη και το Space.com αναφέρει ότι ο πυρήνας του κομήτη δεν είναι «υγιής». Σήμερα απέχει από τη Γη περίπου 621 εκατ. χιλιόμετρα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου ο κομήτης θα πλησιάσει μόλις στα 1,2 εκατ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο για το τι θα συμβεί τότε και αν καταφέρει να επιβιώσει.

Θεωρείται ότι τα πτητικά υλικά του κομήτη, τα οποία έδωσαν αρχικά τη λαμπρή όψη του, έχουν εξαντληθεί και έτσι δεν αποκλείεται αντί για μια θεαματική και φωτεινή ουρά, να παρουσιαστεί ένας μικρός και σκοτεινός βράχος, που μπορεί ακόμα και να διαλυθεί καθώς προσεγγίζει τον Ήλιο.

Η φωτεινότητα του κομήτη από +17,3 που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο έχει τώρα αυξηθεί μόλις στο +15,5 (η κλίμακα φωτεινότητας των ουρανίων σωμάτων είναι αντίστροφη, συνεπώς οι μικρότεροι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πιο λαμπερά αντικείμενα στον ουρανό, ενώ όταν οι αριθμοί γίνονται αρνητικοί, δηλαδή κάτω από το μηδέν, τότε η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη). Ο κομήτης ISON είναι σήμερα αχνά ορατός από τη Γη μόνο σε κατασκότεινους ουρανούς και με τηλεσκόπια τουλάχιστον των 30 ιντσών.
http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου