Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΥΡΙ - Ας μάθουμε την διατροφική του αξία

Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού....

Η κατανάλωση τυριού προσφέρει σημαντικά οφέλη, αφού μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.





Πρωτεϊνες

Το τυρί περιέχει πλήθος βιταμινών απαραίτητων για την σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες με εκείνες του κρέατος.

Η αναλογία του σε πρωτεΐνες εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα ξηρής ύλης που περιέχει.

Οι πρωτεΐνες του βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του σώματος και στην ανάπτυξη αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ασβέστιο

Το τυρί είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία και τη διατήρηση της οστικής μάζας.

Σε γυναίκες με υψηλές ανάγκες ασβεστίου (έγκυες και εμμηνοπαυσιακές) που αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος, το τυρί είναι μία εξαιρετικά καλή εναλλακτική πηγή .

Επιπλέον, τα σκληρά κίτρινα τυριά έχουν ιδιαίτερα αυξημένη περιεκτικότητα αυτού του τόσο σημαντικού μετάλλου.

Οι απαιτήσεις για γυναίκες 50 ετών και άνω ορίζονται στα 1.500 mg την ημέρα. Ενώ αυξημένες είναι και οι απαιτήσεις και σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Λιπίδια

Το λίπος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την υφή, τη γεύση και το χαρακτήρα ενός τυριού και βοηθά στην παράταση του χρόνου διατήρησης του.

Η περιεκτικότητα του τυριού σε λίπος ποικίλλει ανάλογα με το είδος του. Το προσλαμβανόμενο ποσοστό λιπών δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Το πλήρες τυρί περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους που κυμαίνεται στο 30-35% .

Υψηλή όμως είναι και η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι το τυρί θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ιδιαίτερα από τα άτομα που εμφανίζουν υψηλές τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος.

Σημαντικό είναι επίσης, να προσπαθούμε κατά το δυνατόν να αντικαθιστούμετα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα στη μαγειρική μας με τα light, που δεν επιβαρύνουν την υγεία μας.


 http://svouranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου