Αρκετοί μπορεί ήδη να το έχουν δοκιμάσει ή και να το έχουν υιοθετήσει ως τρόπο διακοπών, άλλοι πάλι εξαιτίας των στενών οικονομικών είναι έτοιμοι να απολαύσουν το ελεύθερο κάμπινγκ, με τις δυσκολίες και τις ομορφιές του, σε κάποιο μέρος της Ελλάδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, να προετοιμαστείτε για όλες τις πιθανές «κακοτοπιές», να πάρετε την παρέα σας ή το έτερον ήμισυ και να αναχωρήσετε για έναν από τους μαγευτικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Ηρακλειά
Ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και θεωρείται από τους κορυφαίους προορισμούς για κάμπινγκ. Έχει μόλις δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο (Κάτω Χωριό), που είναι και η «καρδιά» του νησιού, και την Παναγιά (Πάνω Χωριό). Η Ηρακλειά δεν προσφέρεται για ξέφρενη ζωή, αλλά για ήρεμες διακοπές. Μάλιστα, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στο νησί δεν υπάρχουν ούτε βενζινάδικα, ούτε τράπεζες, παρά μόνο ένα ATM, επομένως θα ήταν φρόνιμο να έχετε ήδη μαζί σας τα χρήματα που θα σας χρειαστούν.όσον αφορά στις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά έχει λίγες και καλές. Οι πιο γνωστές είναι το Λιβάδι, ο Άγιος Γεώργιος, η Βορεινή Σπηλιά, το Τουρκοπήγαδο, ο Καρβουνόλακκος και η Αλιμιά, όπου στα 9 μέτρα βάθος κρύβεται ένα πολεμικό υδροπλάνο που βούλιαξε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάτω Κουφονήσι
Έχει έκταση μόλις 4,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανήκει κι αυτό στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, και είναι ακατοίκητο. Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχουν μόνο ελάχιστες εξοχικές κατοικίες και μία ταβέρνα, καθώς δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν το επισκεφθείτε, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο διάσημα μέρη της Ελλάδας για κάμπινγκ, όπως και το Πάνω Κουφονήσι, αλλά αυτό που το ξεχωρίζει είναι η όμορφη αυτή «αγριάδα» του, μιας και δεν είναι αναπτυγμένο τουριστικά. όσον αφορά στις μεταφορές, ένα καΐκι που εκτελεί τακτικά δρομολόγια δεν θα σας αφήσει αποκομμένους από το Πάνω Κουφονήσι και τον «πολιτισμό». Οι πιο γνωστές παραλίες, αν και απομονωμένες, είναι τα Πεζούλια, το Φύκιο, το Νερό και το Δέτη.
Γαύδος
Το νοτιότερο άκρο της χώρας, εκεί κάτω από την Κρήτη, αποτελεί ιδανική επιλογή για κάμπινγκ. Στη Γαύδο δεν ζουν ούτε 100 μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και οργανωμένος τουρισμός. Στο Σαρακήνικο θα βρείτε ταβερνάκια, όπου μπορείτε να γευθείτε ωραίους μεζέδες, ενώ στον Αη Γιάννη το τοπίο είναι πιο άγριο και προσφέρεται για ελεύθερο κάμπινγκ. Ένα άλλο αγαπημένο σημείο είναι οι Κεδρές, όπου τα δέντρα με την παχιά σκιά θα σας προστατεύσουν από τον καυτό ήλιο. Όσο για αυτοκίνητο; Ξεχάστε το και απολαύστε τις βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο.
Γαϊδουρονήσι
Άλλο ένα νησάκι στα νότια της Κρήτης, λίγο πιο οργανωμένο από τη Γαύδο και με υπέροχες παραλίες. Στο Γαϊδουρονήσι μπορείτε να δείτε και το δάσος των κέδρων με έκταση 350 στρεμμάτων και μέση ηλικία δέντρων τα 200 χρόνια. Στο δυτικό μέρος, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (χτισμένο πιθανόν τον 13ο αιώνα), την παλιά αλυκή, τον αρχαίο φάρο και το λιμάνι, καθώς και τους λαξευτούς τάφους της ρωμαϊκής περιόδου.
Τήλος
Μπορεί να είναι αρκετά μακριά, αλλά η ομορφιά του νησιού θα σας αποζημιώσει. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι σκορπιοί, μιας και υπάρχουν άφθονοι στο νησί. Σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ, ο δήμος έχει φροντίσει να κάνει το μέρος ιδανικό, καθώς έχει κατασκευάσει δημόσιες τουαλέτες και ντουζιέρες στην παραλία της Ερίστου, για να διευκολύνει τους επισκέπτες. Πρόκειται για την παραλία με το πιο «οργανωμένο» κάμπινγκ, ενώ είναι χωρισμένη στα δύο, ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι και οι λουόμενοι από τις σκηνές.
Μαράθι
Βρίσκεται κοντά στους Λειψούς, κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους και έχει μόνο λίγα ταβερνάκια. Η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο με σκάφος, ενώ το νησί δεν διαθέτει ούτε δρόμο ούτε κάποιο αυτοκίνητο, γεγονός που το κάνει ακαταμάχητο και τοπ επιλογή για ήσυχες διακοπές.
Αγαθονήσι
Ανάμεσα στην Πάτμο και τη Σάμο, το Αγαθονήσι διαθέτει κι αυτό πανέμορφες παραλίες με καθαρά νερά και μάλιστα εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος, που είναι και το κύριο λιμάνι. Το Αγαθονήσι διαθέτει αρκετές παραλίες, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τη Σπηλιά, τον Γαϊδουραύλακο, το Τσαγκάρι, τον Πάλο, τον Πόρο, το Βαθύ Πηγάδι, τα Χοχλιά και το Καθολικό.
Σούγια
Παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη με ανέμελη ατμόσφαιρα, που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Το μέρος έγινε γνωστό από τους εκατοντάδες κατασκηνωτές που το επέλεγαν για τις διακοπές τους, ενώ στο ανατολικό της μέρος προσελκύει και γυμνιστές. Στη Σούγια θα βρείτε ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα, καθώς και ένα μίνι μάρκετ και ένα περίπτερο.
Αγκίστρι
Καταπράσινο, σε ελάχιστη απόσταση από την Αθήνα, δίνει τη δυνατότητα στους κατασκηνωτές να περάσουν αξέχαστες διακοπές σε ένα κατάφυτο δάσος. Το δάσος βρίσκεται στην άκρη της πρωτεύουσας του Αγκιστρίου κι έτσι θα μπορείτε να βρείτε ό, τι χρειάζεστε μέσα σε λίγα λεπτά. Στα αρνητικά του νησιού είναι ο πολύς κόσμος, καθώς το νησί αποτελεί εύκολη λύση της τελευταίας στιγμής για ολιγοήμερες διακοπές.
Χιλιαδού
Το πιο όμορφο σημείο της Εύβοιας για ελεύθερο κάμπινγκ, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Επειδή βλέπει Αιγαίο, καλό θα ήταν να μην στήσετε τη σκηνή πολύ κοντά στη θάλασσα, γιατί όταν πιάνει αέρα σηκώνει κύμα. Τα νερά είναι βαθιά και πεντακάθαρα, αλλά επειδή έχει αρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, επισκεφθείτε τη Χιλιαδού όσο προλαβαίνετε, προτού χαλάσει η μαγεία της.
Ανάφη
Βρίσκεται στις Κυκλάδες και δεν έχει ούτε 300 μόνιμους κατοίκους. Εκεί δεσπόζουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων, όπως το Κλεισίδι, το Κατσούνι, ο Μικρός και ο Μεγάλος Ρούκουνας, ο Άγιος Ιωάννης, ο Μέγας Ποταμός και άλλες. Ειδικά παλαιότερα, πριν αρχίσουν να χτίζονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και να χαλάει το πρωτόγονο τοπίο, ήταν εξαιρετική επιλογή για ελεύθερο κάμπινγκ. Εκεί θα γευθείτε το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι και το γευστικό κατσικίσιο τυρί του νησιού, ενώ αν βάλετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη θα απολαύσετε μια αξέχαστη μακαρονάδα.
* Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως ο νόμος στην Ελλάδα απαγορεύει την εγκατάσταση σκηνών ή τη στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους και τιμωρεί τους παραβάτες με αυτόφωρο, τρεις μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και 150 ευρώ πρόστιμο υπέρ του τοπικού δήμου. Το ελεύθερο κάμπινγκ στη χώρα μας λοιπόν μπορούμε να επαφίεται στην ανοχή των τοπικών αρχών και των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν επιλέξουμε αυτόν τον τύπο διακοπών θα πρέπει να σεβαστούμε τον τόπο και τη φύση, ώστε να μην διαταράξουμε την ηρεμία. http://www.hellas-now.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου