Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Καθώς οι αμπελώνες και το κρασί πρωταγωνιστούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Σαντορίνη, αξίζει να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας για να επισκεφθείτε μερικά, αν όχι όλα τα οινοποιεία που λειτουργούν σήμερα στο νησί, ή ίσως και τους ιδιαίτερους αμπελώνες που εκτείνονται στις πλαγιές και στα πεδινά της Σαντορίνης. Περιηγηθείτε στους χώρους των οινοποιείων (τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν οργανωμένο πρόγραμμα ξενάγησης), ανακαλύψτε την ιστορία του κρασιού στο νησί και γευτείτε τα μοναδικά κρασιά που παράγονται.
Ο αμπελώνας της Σαντορίνης απλώνεται σε 1.400 εκτάρια, περίπου. Είναι πανάρχαιος, με πανάρχαιες ποικιλίες και τα αμπέλια φυτεμένα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού. Τα ευρήματα στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου συνηγορούν στο ότι υπήρχε καλλιέργεια αμπελιού στο νησί τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα π.Χ.
Ο προϊστορικός αμπελώνας καταστράφηκε με τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, γύρω στα 1.600 π.Χ. Στο νέας σύστασης ηφαιστειακό έδαφος δημιουργήθηκε και πάλι αμπελώνας, γύρω στα 1200 π.Χ. Έτσι, μάλλον δεν υπερβάλλει κανείς όταν λέει ότι έχει ηλικία πάνω από 3.200 ετών, εφόσον από τότε μέχρι σήμερα καλλιεργείται αδιάκοπα -και μάλιστα είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που δεν καταστράφηκε από φυλλοξήρα.
Τα αμπέλια της Σαντορίνης είναι αληθινά έργα τέχνης και η τεχνική του κλαδέματός τους είναι μοναδική και πανάρχαια. Οι ντόπιοι κατέληξαν σ’ αυτήν λόγω πολλών στοιχείων: του αμμώδους εδάφους, των ισχυρών ανέμων που πνέουν την άνοιξη, όταν ανοίγουν οι νέοι βλαστοί, και του καυτού καλοκαιρινού ήλιου.
Το αμπέλι και το κρασί, αιώνες τώρα, ήταν στο επίκεντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Τα κλήματα είναι αυτόριζα, έχουν ηλικία που ξεπερνάει τα 50 χρόνια και φύονται στο πορώδες έδαφος, πλούσιο σε ελαφρόπετρα και πορσελάνη.
Η ανανέωση του αμπελώνα από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με το λεγόμενο «καταβολάδι». Υπάρχουν δυο τύποι κλαδέματος: η «γυριστή», που θα τη δείτε στα μέρη όπου φυσάει περισσότερο, και το «κουλούρι», ή «κλάδα».
Στη Σαντορίνη καλλιεργείται (σε ποσοστό 80%) το λευκό Ασύρτικο, η πιο γνωστή ποικιλία του Μεσογειακού αμπελώνα. Σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργείται Αθήρι και Αϊδάνι, μαζί με άλλες γηγενείς ποικιλίες. Από τις ερυθρές ξεχωρίζουν οι ποικιλίες Μαντιλάρι και Μαυροτράγανο.

Από Ασύρτικο και Αϊδάνι που το λιάζουν μετά τον τρύγο και το παλαιώνουν σε ξύλινα βαρέλια, βγαίνει το περίφημο Vinsanto.
O τρύγος στην τοπική διάλεκτο λέγεται βεντέμα.
Στο νησί λειτουργούν επισκέψιμα οινοποιεία και οργανώνονται wine tours με γευσιγνωσία. Τα διάσημα Σαντορινια κρασιά θα τα βρείτε επίσης στα εστιατόρια του νησιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου