Έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο διάλεξε ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Φρανκ Μπάκλεϊ για να εκφράσει την οργή του για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ιρλανδία και τον κόσμο ολόκληρο, αναγκάζοντας τον ίδιο να χάσει το σπίτι του και να μείνει άνεργος. Κατασκεύασε ένα σπίτι-εγκατάσταση τέχνης με τούβλα από… κατεστραμμένα χαρτονομίσματα ευρώ, συνολικής αξίας (πριν από την καταστροφή τους) 1,4 δις ευρώ!
Η ιδέα τού ήρθε όταν κάποιος φίλος τού χάρισε ένα τέτοιο «τούβλο» για να το χρησιμοποιήσει σαν κομφετί σε γλέντι γάμου. Το Νομισματοκοπείο της Ιρλανδίας μαζεύει τα φθαρμένα και πλαστά χαρτονομίσματα και τα περνάει από ειδικές μηχανές με λεπίδια που τα καταστρέφουν κάνοντάς τα «χίλια κομμάτια». Κατόπιν τα συσκευάζει πρόχειρα και τα πουλάει ως σκέτο χαρτί. «Σκέφτηκα: Θεέ μου, κοίτα τι μας κάνει αυτό το χαρτί!» λέει ο Μπάκλεϊ. Και αποφάσισε να κάνει ένα έργο τέχνης με πρώτη ύλη το άχρηστο «κομφετί» από τα χαρτονομίσματα.
Μια μέρα είχε ραντεβού με έναν φίλο του έξω από το εγκαταλελειμμένο Glass House του Δουβλίνου, ένα πρώην μέγαρο καταστημάτων και γραφείων το οποίο ερημώθηκε από την τεράστια κρίση ακινήτων που σάρωσε την Ιρλανδία. Τότε, σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα σπίτι από χαρτονομίσματα μέσα στο μέγαρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός για την κρίση, αφετέρου για τον προκλητικό τρόπο ζωής των πλουσίων.
Η κρίση έχει σαρώσει και τη δική του ζωή. Στην κορύφωση της οικοδομικής φούσκας πήρε δάνειο και αγόρασε ένα σπίτι για να μείνουν ο ίδιος, τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του που μετακόμισε από τη Ζιμπάμπουε στον Ιρλανδία με τα τέσσερα δικά της παιδιά. Το όνειρο μιας ευτυχισμένης διευρυμένης οικογένειας δεν κράτησε πολύ. Λίγους μήνες μετά ο Μπάκλεϊ διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Ο γάμος του διαλύθηκε. Το σπίτι κατασχέθηκε. Σήμερα, με την ανοχή των κατασχετών, κι αφού του πήραν σχεδόν όλα τα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές, μένει μόνος του σε μία αποθήκη στον πίσω ακάλυπτο χώρο του σπιτιού.
Ένιωσε ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά. Και αποφάσισε να δράσει. Ζήτησε και έλαβε την άδεια των ιδιοκτητών του εγκαταλελειμμένου Glass House να στήσει το έργο του στο εσωτερικό. Έχτισε ένα πλήρες διαμέρισμα, απομίμηση πολυτελούς κατοικίας, με είσοδο, σαλόνι, υπνοδωμάτιο και τουαλέτα. Το Νομισματοκοπείο του παραχώρησε την πρώτη ύλη -τα «τούβλα» των κατεστραμμένων χαρτονομισμάτων-, με τη συμφωνία ότι θα επιστραφούν μετά το πέρας της έκθεσης του έργου. Χαρτάκια από χαρτονομίσματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για το σοβάτισμα των τοίχων, την κάλυψη των πατωμάτων και τη δημιουργία πινάκων ζωγραφικής.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο άνεργος Ιρλανδός καλλιτέχνης διαμένει από Δευτέρα έως Παρασκευή στο σπίτι-εγκατάσταση τέχνης και τα Σαββατοκύριακα επιστρέφει στην αποθήκη του κατασχεμένου πρώην σπιτιού του. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα και ήδη εκατοντάδες Δουβλινέζοι έχουν επισκεφτεί το «Σπίτι των Χαρτονομισμάτων». «Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η συζήτηση με μία νεαρή κοπέλα. Μου είπε: «Αν εγώ είχα τόσα πολλά λεφτά θα έφευγα να ζήσω μακριά από την Ιρλανδία». Και ήταν πολύ θλιβερό», λέει ο Μπάκλεϊ. http://perierga.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου