Ο Πανικός σηματοδοτεί μαι κατάσταση ιδιαίτερα έντονου άγχους, η οποία εκδηλώνεται με σωματικές αντιδράσεις όπως η εφίδρωση, ο μυϊκός τρόμος και η ταχυκαρδία και από γνωσιακής φύσεως διαταραχές όπως το συναίσθημα επερχόμενου θανάτου, η αλλοιωμένη επαφή με την πραγματικότητα κ.α.
Όσοι πάσχουν από προσβολές Πανικού, λόγω των συνοδών σωματικών συμπτωμάτων, συνήθως δεν απευθύνονται σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους αλλά σε γενικούς ιατρούς ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οπότε οι διαγνώσεις που τίθενται μπορεί να περιλαμβάνουν τις πλέον σοβαρές, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.
Η διαταραχή Πανικού χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις Πανικού, στα μεσοδιαστήματα των οποίων το άτομο φοβάται για την επόμενη κρίση που θα ακολουθήσει και για τις συνέπειες της κατάστασης αυτής στη ζωή και την σωματική και ψυχολογική του υγεία.
Τα συμπτώματα της κρίσης Πανικού είναι ιδιαίτερα ένονα και κατακλίζουν αιφνίδια τον ασθενή, άλλοτε χωρίς προειδοποίηση ή φανερά αίτια και άλλοτε στο πλαίσιο κάποιου χώρου και κάποιας κατάστασης(κρίσεις Πανικού με Αγοραφοβία). Το αποκορύφωμα της κρίσης επέρχεται μέσα σε δέκα το πολύ λεπτά και το σύνολο της μπορεί να διακρέσει από μερικά λεπτά μέχρι και μια ώρα.
Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, πρόκειται για μαι διακριτή χρονική περίοδο έντονου φόβου ή δυσφορίας κατά την οποία (όπως αναφέρεται στα διανγνωστικά κριτήρια του DSM-IV), αναπτύσσονται αιφνίδια τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αίσθημα καρδιακών παλμών, έντονοι κύποι της καρδιάς ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
- Εφίδρωση.
- Τρόμος ή τινάγματα.
- Κοντανάσασμα ή αίσθηση έλλειψης αέρα.
- Αίσθημα πνιγμονής.
- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος.
- Κοιλιακή δυσφορία ή ναυτία.
- Αίσθημα ζάλης, αστάθειας, αδυναμίας ή λιποθυμίας.
- Αποπροσωποιητικά ή αποπραγματικά βιώματα.
- Φόβοι απώλειας ελέγχου ή επέλευσης τρέλας.
- Φόβοι επερχόμενου θανάτου.
- Μουδιάσματα ή τσιμπήματα.
- Ρίγη ή φουντώματα.
Όταν η κρίση τελειώσει το άτομο είναι εξαντλημένο, αλλά αισθάνεται ανακούφιση.
Η συχνότητα της εμφάνισης των κρίσεων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και από περίοδο σε περίοδο της ζωής του, ενώ η διαταραχή Πανικού φαίνεται συχνά να συνυπάρχει με άλλες ψυχοπαθολογικές οντότητες, όπως η αγοραφοβία, η κατάθλιψη, άλλες αγχώδεις διαταραχές, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές προσωπικότητας.
Η θεραπεία των κρίσεων είναι εφικτή με φαρμακοθεραπεία (χρήση μετά από απόφαση του θεράποντος ιατρού τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, αντικαταθλιπτικών αναστολέων της μονοαμινοοξειδάσης, νέων τάξεων αντικαταθλιπτικών αναστολέων της σεροτονίνης), αλλά και με ψυχοθεραπεία,όπως οι γνωσιακές θεραπείες, που στηρίζονται στην ανάλυση των παρερμηνειών και των πεποιθήσεων του ατόμου που θεωρούνται ότι προκαλούν την κρίση Πανικού αλλά και με θεραπείες της συμπεριφοράς, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές όπως είναι η χαλάρωση και οι αναπνευστικές ασκήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου