Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ; ... ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΟΔΑ ΤΟΥ FITNESS

Πρόκειται για μια καινοτομία του Fitness που ήρθε για να μείνει και θα αφήσει το στίγμα της σε βάθος χρόνου σε όλους όσους ασχοληθούν με αυτή. Αν θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε στο τομέα της γυμναστικής για τα μέγιστα δυνατά και ποιοτικά αποτελέσματα σε ένα μέσο αθλούμενο και όχι μόνο, να είστε σίγουροι ότι θα ήταν το ακλόνητο φαβορί. Τα θεμέλια της λειτουργικής προπόνησης έχουν δημιουργηθεί έχοντας ως βασικό «συστατικό» της, την επιστήμη της φυσικοθεραπείας και κατ’ επέκταση της διαδικασίας αποκατάστασης τραυματισμών. Με γνώμονα αποκλειστικά αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι γίνεται λόγος για μια πάρα πολύ ποιοτική καθώς και μελετημένη προπόνηση με ανάλογες ασκήσεις.
Αρκεί να ξέρετε ότι, φυσικοθεραπευτές ανέπτυξαν ένα ειδικά προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο, το οποίο μιμείτο τις κινήσεις που οι ασθενείς έκαναν στην καθημερινότητά τους στο σπίτι ή στη δουλειά, έτσι ώστε οι παθόντες να καταφέρουν γρήγορα να επανέλθουν σε αυτές τις κινήσεις – και συνεπώς στις καθημερινές τους εργασίες – μετά από κάποιο τραυματισμό ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.
Έτσι λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με τη λειτουργική προπόνηση ο ασκούμενος/η, βάση ενός συγκεκριμένου συνόλου ασκήσεων προσαρμόζει και προετοιμάζει καλύτερα το μυϊκό του σύστημα καθώς και τις αρθρώσεις του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σωστά και με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο τραυματισμού στις καθημερινές δραστηριότητες του είτε αυτό έχει να κάνει με την εργασία είτε με δουλειές του σπιτιού είτε με το οτιδήποτε άλλο.
Πιο αναλυτικά,  η λειτουργική προπόνηση έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ευκινησίας, των αντανακλαστικών, της σταθεροποίησης, της ταχύτητας και της δύναμης αντίδρασης όπου το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις αλλαγές του κέντρου βάρους για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε στιγμή – δραστηριότητα μέσα στην ημέρα. Με τη λειτουργική προπόνηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασκήσεις με το βάρος του σώματος, με ελεύθερα βάρη, με λάστιχα, με τροχαλίες, ασκήσεις σε ασταθές επίπεδο ή ασταθή επιφάνεια και ασκήσεις με fitball.
 
Εν κατακλείδι, η λειτουργική προπόνηση δεν είναι απλά μια ακόμη «μόδα» στον τομέα του fitness αλλά ένα είδος εκγύμνασης το οποίο μπορεί να σας προσφέρει ευελιξία και σταθερότητα βοηθώντας σας σημαντικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ήρθε για να μείνει και είναι το μέλλον της γυμναστικής. Έγκειται στις πλέον ποιοτικές μορφές προπόνησης και σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα γυμναστικής όπως πιλάτες – γιόγκα σε βάθος χρόνου, ένα είναι σίγουρο, το σώμα σας θα είναι το προσωπικό σας θαύμα.  Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τη λειτουργική προπόνηση εντάσσοντας την στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα εκγύμνασης όπου θα νιώσετε και από μόνοι σας τα αποτελέσματα σχεδόν άμεσα. Οι αρχάριοι είναι προτιμότερο να βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτή για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και την αποφυγή τυχόν τραυματισμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου