Με αρχή την Σύνοδο των Βρυξελλών η Ελλάδα καλείται να υπερασπίσει το αυτονόητο ότι δηλαδή η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο την πολιτική λιτότητας.
Μπορεί οι πολιτικοί στην Ελλάδα να συνεχίζουν να είναι νωχελικοί στην διαχείριση κρίσεων, ωστόσο, θα το ξαναπούμε άλλη μία φορά, οι συγκυρίες εξακολουθούν να ευνοούν την χώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν συμφέροντα που συνεχίζουν να μάχονται -και μάλιστα σφοδρά- την όποια θετική προοπτική για τον Ελληνισμό.
Ο δήθεν τσακωμός τώρα μεταξύ Τρόικα και κυβέρνησης δεν ξεγελάει τους Έλληνες. Αντίθετα η προσέγγιση της Ελλάδας με τις συγγενικές πολιτισμικά χώρες του Νότου και η προσπάθεια συσπείρωσης τους βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων και άρα κόντρα στην λιτότητα και την παράνομη μετανάστευση, αποτελεί, όπως είχα γράψει παλαιότερα, επιτακτική ανάγκη.
Προς αυτή την κατεύθυνση κάτι δείχνει να κινείται. Η Ελλάδα, «διάσημη» πλέον όχι μόνο λόγω πολιτισμού αλλά και μέσω του συνθήματος της κρίσης «We are all Greeks», είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες συνομιλώντας με την Γερμανία εκ μέρους του Νότου, υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ταυτόχρονα, να ανοιχτεί επιτέλους με τρόπο σοβαρό, προσεγμένο και αποφασιστικό στην Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Πούτιν, «τιμά την παραδοσιακά στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα» και βέβαια έχει απλώσει επιχειρηματικά δίχτυα και στην Ευρώπη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να συμφέρει προσώρας την «Γηραιά Ήπειρο».
Συμφέροντα, συμφέροντα, συμφέροντα! Αυτό μετράει στην πολιτική, πάνω σε αυτά χτίζονται συμμαχίες. Όλα τα υπόλοιπα (στην περίπτωση της Ελλάδας: γεωγραφική θέση, ιστορικό βάθος, Ορθοδοξία κτλ.) συνιστούν χρήσιμα «εργαλεία» προσέγγισης και άσκησης εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να ενεργοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση.
Η Ελλάδα αποτελεί λοιπόν αυτή την στιγμή τον «διασημότερο» κόμβο στον πλανήτη, καθώς, εκτός των άλλων, είναι σε θέση να ενώσει ενεργειακά την Μέση Ανατολή με τον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης, να παρέχει στην Ρωσία ασφαλή παρουσία στα νερά του Αιγαίου και όχι μόνο, ενώ ταυτόχρονα να παραμένει στο ΝΑΤΟ παραγκωνίζοντας τον ρόλο της υπό «μετάλλαξη» Τουρκίας, μη φοβούμενη κατά αυτόν τον τρόπο την όποια αντίδραση από την γείτονα.
Το ζήτημα σε πρώτη φάση για την Ελλάδα είναι να παραμείνει όρθια εμπρός στις εξελίξεις, έστω και στο ένα πόδι, κάτι που θα αποτελέσει κατά την άποψή μου άθλο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα που δεσπόζει στην χώρα.
Εντούτοις πάντα πρέπει να προσπαθούμε να αποκομίζουμε σε κάθε συγκυρία το καλύτερο δυνατό, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, που είναι… Αρκεί πρωτίστως να αξιοποιηθεί η παρούσα «διασημότητα»!http://www.apocalypsejohn.com/
Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου