Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Manchineel: Το πιο επικίνδυνο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο που προκαλεί από εγκαύματα μέχρι τύφλωσηΕίθισται να λέμε πως η φύση  «φτιάχνει» τα καλύτερα φάρμακα, αλλά όπως θα διαβάσετε συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο.


Αναφερόμαστε στο δέντρο Manchineel που αναπτύσσεται στη Φλόριντα, την Καραϊβική και τις Μπαχάμες και όπως διαπιστώθηκε είναι άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο.
Ο καρπός του που μοιάζει με ένα μικρό μήλο μπορεί να οδηγήσει κάποιον κατευθείαν στην εντατική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ονομάζεται «manzanita de la muerte» (μικρό μήλο θανάτου).
Περιέχει έναν εξαιρετικά καυστικό και δηλητηριώδη λευκό χυμό, μια σταγόνα του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει φουσκάλες, δερματίτιδα, οίδημα, ακόμη και εγκαύματα. Είναι τόσο επικίνδυνο που ακόμα και το νερό της βροχής που πέφτει πάνω του μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
Ο φλοιός είναι εξίσου δηλητηριώδης και η καύση του απελευθερώνει καπνό που προκαλεί προσωρινή (και σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνιμη) τύφλωση.
Το Manchineel κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για το πιο επικίνδυνο δέντρο στον κόσμοκαι στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σαν όπλο κατά των κατακτητών οι οποίοι αν πλησίαζαν στην περιοχή δέχονταν τα δηλητηριασμένα βέλη με το επώδυνο δηλητήριο.
Ευτυχώς πλέον έχουν σημειωθεί  ελάχιστες δηλητηριάσεις χάρη στις προστατευτικές επιγραφές που βρίσκονται πάνω στα δέντρα.
http://www.apocalypsejohn.com/