Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Δέκα σπουδαία μνημεία που χάθηκαν για πάντα από πολέμους και λάθη

Πολεμικές συγκρούσεις, κατασκευαστικές εταιρείες, ανθρώπινα λάθη είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Με τον λέοντα της Παλμύρας να είναι ο τελευταίος σε μία σειρά σπουδαίων αντικειμένων που καταστράφηκαν, ρίχνουμε μια ματιά σε οκτώ μνημεία που χάθηκαν για πάντα…
Το Τέμενος της Σαμάρα στο Ιράκ. Το τέμενος χτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. στον ποταμό Τίγρη βόρεια της Βαγδάτης. Είναι διάσημο για τον περίφημο μιναρέ ύψους 52 μέτρων. Η τοποθεσία βομβαρδίστηκε το 2005 σε επίθεση ανταρτών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η κορυφή του μιναρέ και κάποιοι από τους τοίχους.
Οι Βούδες του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν. Η κληρονομιά του βουδισμού στη χώρα περιλάμβανε τους ύψους δεκάδων μέτρων Βούδες. Ο ένας είχε ύψος 53 μέτρα και ο άλλος 35. Είχαν επιβιώσει για 1.500 χρόνια, αλλά οι Ταλιμπάν τους κατέστρεψαν με δυναμίτη το 2001.
Η παλιά πόλη της Σαναά στην Υεμένη. Η Σαναά έχει δεχθεί πλήγματα τόσο από βομβιστές καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, όσο και από τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παλιά πόλη της Σαναά -Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς από το 1986- έχει υποστεί ζημιές, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της προ-ισλαμικής πόλης Μπαράκις.
Πυραμίδα των Μάγια στο Μπελίζ. Κατασκευαστική εταιρεία κατέστρεψε μία από τις μεγαλύτερες πυραμίδες των Μάγια στο κρατίδιο Μπελίζ το 2013. Η πυραμίδα ήταν ηλικίας 2.300 ετών.
Προϊστορικά σιλό στη Μάλτα. Περίπου 32 προϊστορικά σιλό στο Μποργκ ιν-Νταντούρ στη Μάλτα καταστράφηκαν το 1920 για να φτιαχτεί δρόμος, ενώ άλλα 41 σιλό καταστράφηκαν στη διάρκεια εργασιών για τη διαπλάτυνση του δρόμου.
Οι νερόμυλοι της Συρίας. Οι νερόμυλοι Νοριάς της Χαμά στη Συρία με τους εντυπωσιακούς τροχούς 20 μέτρων θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν τον 5ο αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιούνταν για την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υδραγωγεία. Μαχητές τους έκαψαν το 2014.
Νιμρούντ, Ιράκ. Η ασσυριακή πόλη στην Νινευή στο Ιράκ με τους εκατοντάδες θησαυρούς λεηλατήθηκε μετά το 2003, ενώ οι τζιχαντιστές την ισοπέδωσαν. Οι σοκαριστικές εικόνες από την καταστροφή της έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Κυρήνη, Λιβύη. Η Κυρήνη, η οποία ιδρύθηκε ως αποικία των κατοίκων της Θήρας, ιδρύθηκε το 630 π.Χ. Τα ερείπιά της είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στον κόσμο, αλλά μετά την επανάσταση στη Λιβύη ο αρχαιολογικός χώρος έχει καταστραφεί με μπουλντόζες από εταιρείες ακινήτων που εκμεταλλεύτηκαν το χάος. Ανάμεσα στα μνημεία που καταστράφηκαν και η νεκρόπολη της Κυρήνης.http://apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου