Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Λίνα Μενδώνη: Μπήκαν τυμβωρύχοι στην Αμφίπολη αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πού έφτασαν

Σε μια σειρά αποκαλύψεων προέβη την Πέμπτη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την πρόοδο των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm ανέφερε πως η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο έδειξε πως υπάρχει και τέταρτο μαρμάρινο θύρωμα. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις τυμβωρυχίας κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά δεν μπορεί ακόμα να διαγνωστεί μέχρι ποιο σημείο έφτασαν οι επίδοξοι τυμβωρύχοι.
Επίσης σημείωσε πως ο τύμβος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική ιδιωτικής χορηγίας.
Αναλυτικά είπε:
Για την ανασκαφή στην Αμφίπολη
H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια.
Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο.
(Θα έχουμε εικόνα) όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν θα έχουμε τα στοιχεία. Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι' αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι' αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα.
Για το ενδεχόμενο ιδιωτικών χορηγιών
Δεν είμαστε αρνητικοί, κάθε άλλο. Άλλωστε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό. Επί της αρχής, όμως, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο.
Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς.http://www.apocalypsejohn.com/