Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Προσομοίωση δείχνει τι συμβαίνει όταν κάποιος φταρνίζεται μέσα σε αεροπλάνο [Βίντεο]

Η πολυεθνική εταιρεία ANSYS (που εδρεύει στις ΗΠΑ) αναπτύσσει λογισμικό και μαθηματικά μοντέλα προσομοιώσεων.

Ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα από τα μοντέλα της εταιρείας για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει όταν κάποιος φταρνίζεται μέσα σε ένα αεροπλάνο. Η προσομοίωση δείχνει τη διασπορά των μικροβίων στο εσωτερικό της καμπίνας.
Το νέφος
Όταν κάποιος φταρνίζεται τα μικρόβια ξεπηδούν σαν πίδακες στον αέρα και σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνθήκες μέσα στο αεροσκάφος (τα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα, οι ανεμιστήρες κλπ) οδηγούν τα μικρόβια στο να σχηματίζουν ένα νέφος που στέκεται πάνω από τα κεφάλια των επιβατών που κάθονται κοντά στο άτομο που φταρνίστηκε.
Γρήγορα το νέφος αυτό διαλύεται με αποτέλεσμα τα μικρόβια να πέφτουν πάνω στους άτυχους επιβάτες.
Όταν κάποιος φταρνίζεται εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι κάθονται στις διπλανές θέσεις (αριστερά και δεξιά) αλλά και όσοι κάθονται δεξιά και αριστερά πίσω του. Η προσομοίωση δείχνει επίσης ότι η μεγαλύτερη διασπορά μικροβίων στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου συμβαίνει όταν φταρνίζεται κάποιος επιβάτης που κάθεται στη μέση της καμπίνας.
Τα ευρήματα της προσομοίωσης μελετώνται από ειδικούς και στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας για να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των επιβατών.
Δείτε την ενδιαφέρουσα προσομοίωση:
http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου