Ο Φιλελληνισμός αναπτύχθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και γαλουχήθηκε μέσα στο κλίμα του κλασσικισμού και του ρομαντισμού, στην πλήρη του έκφραση έφτασε με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Ρομαντισμός βρήκε στην επανάσταση του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους πηγή έμπνευσης για να εκφράσει με συγκίνηση το δράμα, το θάρρος και τον αγώνα για Ελευθερία...
Ο Φιλλελληνισμός είναι ένα ρευμα που βοήθησε σημαντικά τους Έλληνες και βοήθησε με ποικίλους τρόπους, τόσο με την αποστολή χρημάτων και εθελοντών αλλά και όσο αναφορά την πίεση που άσκησε στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ των Ελλήνων. Ο ξένος Τύπος υποστηρίζει ανοιχτά τον αγώνα. Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις ιδρύονται τα Ελληνικά Κομιτάτα, που διοργανώνουν εράνους υπέρ της χώρας. Πολλοί Φιλέλληνες έρχονται οι ίδιοι στην Ελλάδα και λαμβάνουν μέρος στην Επανάσταση( Φαβιέρος, Σαντόρε ντι Σανταρόζα, Κάρολος Νόρμαν, Τόμας Γκόρντον κ.α.).
Με τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση οι Ευρωπαίοι βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν για ακόμα μια φορά την διαμαρτυρία τους απέναντι στις συντηριτικές κυβερνήσεις που δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στα απελευθερωτικά κινήματα.
Διανοούμενοι και προοδευτικοί εκφράζουν με κάθε τρόπο την συμπαράσταση τους...
Όπως είναι φυσικό, από τον Φιλελλενισμό και τον Ελληνικό Αγώνα, δεν μένουν ανεπηρέαστοι και οι άνθρωποι των τεχνών..Λογοτέχνες, ποιητές, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Βίκτωρ Ουγκω,,κ.α. αλλά και στη ζωγραφική για παράδειγμα ο Ντελακρουά, Ary Scheffer...
Στη ζωγραφκή, λοιπόν, και σε όσους ξένους ζωγράφους(δηλαδή, σε μερικούς από αυτούς) επηρεάστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση, σκέφτηκα να άναφερθώ σήμερα 25η Μαρτίου...
Ευγένιος Ντελακρουά( Eugene Ferdinand Victor Delacroix 1798-1865)
Ο Ντελακρουά ήταν σπουδαίος Γάλλος Ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα. Με την ζωγραφική του συνέβαλε στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα, όπως τη Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση. Έργα του εμπνευσμένα από τον Ελληνικό Αγώνα, είναι "Η Σφαγή της Χίου", "Έφιππος Έλληνας Αγωνιστής", "Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου" και "η Μάχη του Γκιαούρη με τον Πασά".
Μερικά έργα του:
"Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου"
"Η Σφαγή της Χίου"
Ary Scheffer(1795-1858)
Γάλλος ζωγράφος, ανέπτυξε το δικό του, μοναδικό στυλ ξεχωρίζοντας από την εποχή του Ρομαντισμού.Εμπνέεται και ζωγραφίζει θέματα από τη λογοτεχνία(έργα του Δάντη, του Γκαίτε) αλλά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν επίσης, ένας καταξιωμένος ζωγράφος πορτρέτων.Εμπνεύστηκε και αυτός από την Ελληνική Επανάσταση.
Έργο του σχετικό με την επανάσταση "Σουλιώτισσες Γυναίκες"
Καρλ Κράτσαϊζεν (Karl Krazeisen 1794-1878)
Ήταν Γερμανός αξιωματικός του στρατού, εικονογράφος και φιλελλήνας. Πολέμησε ως εθελοντής στην Ελληνική Επανάσταση και φιλοτέχνησε τα πορτρέτα σπουδαίων προσωπικοτήτων του αγώνα. Πήρε μέρος σε σημαντικές μάχες όπως η πολιορκία της Αθήνας (1826).
Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και σχεδιαστής, φιλοτέχνησε εκτός από πορτρέτα και τοπία από την Ελλάδα, κυρίως με μολύβι.
19 πορτρέτα μορφών της επανάστασης. Το σύνολο του έργου από την Ελλάδα είναι 91 πίνακες. Όταν επέστρεψε στην Γερμανία λιθογράφησε τα έργα του και τα κυκλοφόρησε σε 7 λευκώματα με τίτλο:"Προσωπογραφίες των διασημότερων Ελλήνων και Φιλελλήνων, μαζί με μερικές απόψεις και ενδυμασίες σχεδιασμένες εκ του Karl Kraizeisen". Τα λευκώματα αυτά, έγιναν πολύ δημοφιλή. Το 1926 η Εθνική Πινακοθήκη, με διευθυντή τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, αγόρασε τις λιθογραφίες 200.000 δραχμές.
Ας δούμε μερικές:
Κωνσταντίνος Κανάρης.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Μακρυγιάννης.
Peter Von Hess(1792-1871)
Η περίπτωση του Βαυαρού ζωγράφου είναι ιδιαίτερη. Έφθασε στην Ελλάδα το 1834, με εντολή του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα, με σκοπό να εκπονήσει σειρά έργων με θεματολογία από την Ελλληνική Επανάσταση. Μπορεί να μην ήρθε εθελοντικά αλλά σίγουρα έχει αφήσει σημαντικό έργο.
Adam Friedel
Ο Δανός βρέθηκε στην Ελλάδα από το 1821 έως το 1824. Αγαπούσε την τέχνη και παρά τον τίτλο του αντισυνταγματάρχη δεν είχε ουδεμία σχέση με τα στρατιωτικά. Γνώρισε από κοντά τον Κολολοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, τον Μπότσαρη και άλλους ήρωες. Αρχίζει να σχεδιάζει τις μορφές τους...Στην επιστροφή του στην Αγγλία, κυκλοφορεί 241 λιθογραφίες-πορτρέτα αγωνιστών. Και αυτό γίνεται η αφορμή να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν τα πρόσωπα των ηρώων.
Francois-Emile de Lansac(1803-1890)
Ο Lansac συνεργάστηκε με τον Scheffer. Τελειώνοντας την μαθητεία του δίπλα στον Σεφέρ, ειδικεύτηκε στα πορτρέτα, στις στρατιωτικές σκηνές και στα ιστορικά γεγονότα. Γνωστό του έργο σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση είναι "Το επισόδειο του Μεσολογγίου".
Τα παραπάνω ονόματα είναι μόνο μερικά από αυτούς που επηρεάστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση..Σκηνές που ανάβουν φωτιές και αγγίζουν την ψυχή όλων...Ο Ελληνικός Αγώνας διδάσκει και παραδειγματίζει..
http://ektiesthisi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου